ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠA - Ρωσίας και «μπουρλότο» στην απόπειρα για ειρήνη στη Συρία

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠA - Ρωσίας και «μπουρλότο» στην απόπειρα για ειρήνη στη Συρία
Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στο χάος τη συριακή κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη "τήρηση των δεσμεύσεων της", με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως: «αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό. Δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εύκολα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί «για αποκλιμάκωση» και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια για ειρήνευση, αφού είναι κοινό μυστικό ότι χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι εμπόλεμες παρατάξεις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Αντίθετα, έγκυροι αναλυτές προβλέπουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη οι εχθροπραξίες θα κλιμακωθούν και πάλι, οδηγώντας σε νεό κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών.

Η απάντηση της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Ρωσία για την διακοπή της συνεργασίας τους με την Μόσχα για μια εκεχειρία στην Συρία δήλωσε, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ζαχάροβα σημείωσε πως η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε βασικές πτυχές της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ–Ρωσία. Πρόσθεσε, δε, πως η Μόσχα προέβη σε βήματα τις πρόσφατες μέρες για να διατηρήσει την συμφωνία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να ασκήσουν πίεση σε ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

Σχετικές ειδήσεις