ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ανέστειλε την έκδοση της μεγάλη εφημερίδα – Για μαύρη μέρα στον Τύπο μιλά η αντιπολίτευση

Ουγγαρία: Ανέστειλε την έκδοση της μεγάλη εφημερίδα – Για μαύρη μέρα στον Τύπο μιλά η αντιπολίτευση

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της ουγγρικής αντιπολίτευσης Nepszabadsag διέκοψε την κυκλοφορία της.

Αναφερόμενη στη διακοπή της έντυπης έκδοσης αλλά και της λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της Nepszabadsag, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση στην Ουγγαρία έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Τύπο» και κάλεσε σε διαδήλωση στα γραφεία της εφημερίδας.

Ο όμιλος Μediaworks αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας υπαγορεύθηκε από οικονομικούς λόγους και ότι θα διαρκέσει μέχρι «τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου concept».

Η Nepszabadsag είναι πρώτη σε κυκλοφορία στη χώρα και σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της αντι-μεταναστευτικής του πολιτικής.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης προς όφελός του. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα μερίδια ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης έχουν αγορασθεί από ολιγάρχες που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Εκπρόσωποι της σύνταξης της εφημερίδας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι δημοσιογράφοι που είχαν προετοιμάσει άρθρα για την έκδοση της Δευτέρας εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα γραφεία της εφημερίδας και έλαβαν επιστολές που τους πληροφορούσαν για τη διακοπή της έκδοσης.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ...φυσικά θα πουν ότι πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

«Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην ερευνητική δημοσιογραφία και στην ελευθερία του Τύπου. Η Nepszabadsag αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όμιλο του ποιοτικού Τύπου στην Ουγγαρία που προσπαθεί να υπερασπισθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την δημοκρατία , την ελευθερία της έκφρασης και την ανεκτικότητα», πρόσθεσε.

Ο όμιλος Μediaworks, ιδιοκτησία ενός αυστριακού μεγιστάνα του Τύπου, που αγόρασε την εφημερίδα Nepszabadsag και άλλους ουγγρικούς τίτλους του 2014, δηλώνει ότι το τιράζ της μειώθηκε κατά 74% τα τελευταία δέκα χρόνια και ότι έχει καταγράψει ζημίες ύψους 5 δισεκατομμυρίων φιορινίων (16,4 εκατομμυρίων ευρώ).

Η εφημερίδα οφείλει να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στις τάσεις της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων