ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Κολακευτικοί μεν, γελοίοι δε, οι ισχυρισμοί ΗΠΑ για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

Λαβρόφ: Κολακευτικοί μεν, γελοίοι δε, οι ισχυρισμοί ΗΠΑ για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ υποκλέπτοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων προσώπων, κομμάτων και ιδρυμάτων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «κολακευτικές» τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «γελοίοι».

«Όλος ο κόσμος στις ΗΠΑ λέει τώρα ότι η Ρωσία είναι αυτή που ελέγχει τις προεδρικές εκλογές», ειρωνεύτηκε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Μόνο ένα απόσπασμα αυτής της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Ασφαλώς, είναι κολακευτικό να προσελκύει τόση προσοχή μια "περιφερειακή δύναμη", όπως μας αποκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από λίγο καιρό όμως δεν βασίζεται σε γεγονότα. Δεν έχουμε δει ούτε ένα γεγονός, ούτε μία απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτές τις κατηγορίες», συνέχισε.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ υποκλέπτοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων προσώπων, κομμάτων και ιδρυμάτων. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε μάλιστα ότι θα απαντήσει «αναλόγως» σε αυτήν την παρέμβαση.

«Αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν. Το να λένε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ είναι γελοίο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την αμερικανική «υστερία» σε βάρος της χώρας του που έχει στόχο «να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη».

«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Ρωσία ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες... Και ποιος το λέει αυτό;» πρόσθεσε ειρωνευόμενος ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΗΠΑ θα συζητήσουν τη συριακή κρίση σε συνάντηση που θα έχουν στη Λωζάνη

Μια διεθνής συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τη συριακή κρίση θα γίνει το Σάββατο (15/10) στη Λωζάνη της Ελβετίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

«Στις 15 Οκτωβρίου στη Λωζάνη θα γίνει μια συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, καθώς και υπουργών άλλων χωρών, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης μέτρων που θα οδηγούσαν στην επίλυση της κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες αυτές θα μετάσχουν πιθανότατα η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και, ίσως, το Κατάρ.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης.

Σχετικές ειδήσεις