ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτος θρήνος στην Ταϊλάνδη για το θάνατο του βασιλιά (videos+photos)

Ανείπωτος θρήνος στην Ταϊλάνδη για το θάνατο του βασιλιά (videos+photos)

Η πρώτη ημέρα χωρίς βασιλιά, εδώ και 70 χρόνια, ανέτειλε σήμερα (14/10) στην Ταϊλάνδη, η οποία βυθίστηκε στο πένθος, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος ζήτησε λίγο χρόνο προτού αναλάβει το θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του Μπουμιμπόλ Αντουλαντέι.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία, ενώ εκατομμύρια Ταϊλανδοί ντύθηκαν στα μαύρα για να θρηνήσουν το βασιλιά τους.

Δεκάδες χιλιάδες συρρέουν στο παλάτι με μάτια πρησμένα και κόκκινα από το κλάμα, ενώ συχνές είναι οι σκηνές με ανθρώπους να ξεσπούν σε κλάματα σε κτίρια, ασανσέρ και καταστήματα.

Ο 88χρονος Μπουμιμπόλ πέθανε χθες Πέμπτη, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών νοσηλευόμενος για διάφορες παθήσεις, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση πραγματοποιήθηκε πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά κηρύχθηκε περίοδος πένθους διάρκειας ενός έτους για την κυβέρνηση, ενώ επί 30 ημέρες απαγορεύεται να διοργανωθούν κρατικές και επίσημες εκδηλώσεις.

boumibol

Πάντως, όπως αναμενόταν, δεν έχει γίνει ανάλογο αίτημα στον ιδιωτικό τομέα, με τα περισσότερα καταστήματα, τις τράπεζες και τα αξιοθέατα να παραμένουν ανοικτά. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν να διοργανώνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για έναν μήνα.

Η διαδρομή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Μπουμπιμπόλ ως το παλάτι έχει αποκλειστεί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στους δρόμους για να δουν την πομπή που θα μεταφέρει τη σορό του βασιλιά από το νοσοκομείο στον Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 64 ετών, αναμένεται να ηγηθεί της βουδιστικής τελετής του «μπάνιου» του σώματος του πατέρα του, το πρώτο βήμα μιας μακράς σειράς νεκρώσιμων ιεροτελεστιών που διαρκούν πολλούς μήνες για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ολοκληρώνονται με την αποτέφρωση της σορού, κάτι που για τους βασιλιάδες γίνεται πολλά χρόνια μετά το θάνατό τους…

«Για όσο καιρό ο βασιλιάς ζούσε, ο λαός ήταν ενωμένος», δήλωσε συγκινημένος ο Αρνόν Σανγκουιμάν, προσθέτοντας: «Τώρα φοβάμαι για το τι θα συμβεί, ποια διοίκηση θα έχει η χώρα, τι είδους καθεστώς μακροπρόθεσμα».

boumibol2

Το αίτημα πάντως του πρίγκιπα διαδόχου να καθυστερήσει η ενθρόνισή του έχει προκαλέσει ανησυχίες.
«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον λαό της Ταϊλάνδης», είπε ο Σιουανάρτ Πρα-Άναν. «Η Αυτού Μεγαλειότης θα είναι για πάντα στην καρδιά του λαού», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν συνεχώς βίντεο αφιερωμένα στη ζωή του Μπουμιμπόλ, τον οποίο ο λαός λάτρευε και θεωρούσε ενωτική προσωπικότητα σε αυτή την εύθραυστη πολιτικά χώρα.

Πολλοί Ταϊλανδοί δεν έχουν γνωρίσει άλλον βασιλιά και θεωρούν τον Μπουμιμπόλ, που ήταν στο θρόνο επί 70 χρόνια, πατέρα τους, αλλά και την ενσάρκωση του καλού, ακόμα και Θεό.

Αν και ο ρόλος του δεν ήταν ενεργός, ασκούσε μεγάλη πολιτική επιρροή και θεωρούνταν ενωτική προσωπικότητα εν μέσω των πολλών πολιτικών κρίσεων που αντιμετώπισε η Ταϊλάνδη.

«Ο θάνατός του σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα της Ταϊλάνδης θα πρέπει να βρει ένα εναλλακτικό σημείο να εστιάσει προκειμένου να ενώσει τον διχασμένο λαό», εκτίμησε ο Τομ Πεπίνσκι, ειδικός σε θέματα νοτιοανατολικής Ασίας του πανεπιστημίου Κορνέλ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια από τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι φιλοβασιλικοί είναι ότι θα υπονομευθεί η δημοτικότητα της μοναρχίας μετά την ενθρόνιση του Βατζιραλονγκόρν, τον οποίο ο λαός δεν σέβεται εξίσου με τον πατέρα του.

Στο μεταξύ οι πρεσβείες πολλών χωρών στην Ταϊλάνδη έχουν ζητήσει από τους τουρίστες να σεβαστούν τα αισθήματα των Ταϊλανδών.

«Θα πρέπει να σεβαστείτε τις ευαισθησίες του λαού της Ταϊλάνδης αυτή την περίοδο. Η πρόσβαση σε κέντρα ψυχαγωγίας, περιλαμβανομένων των εστιατορίων, των μπαρ και των εμπορικών κέντρων ενδέχεται να είναι περιορισμένη και θα πρέπει να συμπεριφέρεστε με σεβασμό όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους», τονίζει χαρακτηριστικά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

tailandi2

Η Ταϊλάνδη παραμένει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, με τις αρχές να αναμένουν φέτος 33 εκατομμύρια επισκέπτες, έναν αριθμό ρεκόρ.

Εξάλλου οι νόμοι της χώρας για την προστασία της βασιλικής οικογένειας είναι από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο. Το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα αναφέρει ότι «όποιος δυσφημεί, προσβάλει ή απειλεί τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο ή τον αντιβασιλιά» θα τιμωρείται με έως και 15 χρόνια κάθειρξη.

Στο παρελθόν αρκετοί αλλοδαποί έχουν καταδικαστεί επειδή παραβίασαν το νόμο.

Σχετικές ειδήσεις