ΗΠΑ: Επίσκεψη-αστραπή του Άστον Κάρτερ για να τα «ψάλλει» στην Τουρκία

Newsroom Newsroom

ΗΠΑ: Επίσκεψη-αστραπή του Άστον Κάρτερ για να τα «ψάλλει» στην Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ βρίσκεται στην Άγκυρα για μία επίσκεψη-αστραπή στον προβληματικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που η πολεμική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα απαιτεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της Μοσούλης συναντώντας την ισχυρή αντίσταση της Βαγδάτης.

Στη διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο συμμάχων της, η Ουάσινγκτον ζητεί από την Άγκυρα να μην αναμειχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ χωρίς να έχει το πράσινο φως της Βαγδάτης.

Ο σεβασμός της ιρακινής κυριαρχίας αποτελεί «σημαντική αρχή» που είναι σεβαστή από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού, τόνισε σήμερα ο Άστον Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν κατονομάζεται παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει σαφής ως προς το ότι «καμία στρατιωτική δύναμη δεν πρέπει να επιχειρεί σε ιρακινό έδαφος εάν δεν έχει προσκληθεί.

«Έχουμε καταβάλει παρασκηνιακά προσπάθειες για να επιτύχουμε κοινό τόπο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ιρακινούς για το πώς θα προχωρήσουμε στην επιχείρηση της Μοσούλης», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Άστον Κάρτερ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο πριν από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα και αρκέσθηκε να πει ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι τόσο με το Ιράκ, όσο και με την Τουρκία.

«Είναι και οι δύο στενοί μας φίλοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόκειται για σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και θέλουμε όλοι να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο, που είναι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, (ISIS) διότι αποτελεί απειλή και για τους τρεις μας».

Άλλο σημείο αμερικανο-τουρκικής τριβής, η εχθρική στάση της Άγκυρας απέναντι στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) , συμμάχου των ΗΠΑ, δυνάμεις που η Ουάσινγκτον θεωρεί αποφασιστικής σημασίας στις επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 160 έως 200 μαχητές των YPG σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας κατά θέσεών τους στη βόρεια Συρία.

Ο Άστον Κάρτερ αρνήθηκε να σχολιάσει το «επεισόδιο» αυτό.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη», επέμεινε να απαντά στους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν από την προσγείωση στην Άγκυρα.

Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από τον ISIS στην Μοσούλη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινωσαν ότι αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του ISIS να παρασκευάσει τέτοια όπλα θεωρείται μέχρις στιγμής σχετικά περιορισμένη.

Πριν την πρώτη επίθεση τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ISIS τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του ISIS, στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.

Σε δηλώσεις τους χθες, (18/10) η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, είπαν αξιωματούχοι, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου, ο αριθμός των οποίων θα δυσκολέψει το Ιράκ και τους δυτικούς συμμάχους του να εξωθήσουν την οργάνωση με βία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ISIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved