ΚΟΣΜΟΣ

Η Χίλαρι χάνει την ψυχραιμία της και τους ψηφοφόρους που «στόλισε» στα απόρρητα email

Η Χίλαρι χάνει την ψυχραιμία της και τους ψηφοφόρους που «στόλισε» στα απόρρητα email

Αδύναμη να διαχειριστεί τη νέα διαρροή μέσω WikiLeaks των χιλιάδων email είναι η Χίλαρι Κλίντον, καθώς οι αντιδράσεις παίρνουν την ορμή χιονοστιβάδας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS

Τα email που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν «καίνε» μόνο την αξιοπιστία της ως προς τα θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά γκρεμίζουν σε μεγάλο βαθμό το «προοδευτικό» της προφίλ στα μάτια κρίσιμων ψηφοφόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σφυροκοπεί την υποψήφια των Δημοκρατικών, όπως άλλωστε έκανε και στο τελευταίο ντιμπέιτ, τονίζοντας ότι το σκάνδαλο είναι μία ισχυρή απόδειξη πως η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μία συμβιβασμένη με τα συμφέροντα πρόεδρος. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός προοδευτικών ψηφοφόρων, για άλλους όμως λόγους.

Τις τελευταίες ημέρες, προσωπικότητες, συλλογικότητες και συνδικάτα με μεγάλη επιρροή στον προοδευτικό χώρο και στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους, για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον και οι συνεργάτες της αναφέρονται σε αυτούς, «πίσω από την πλάτη τους», όπως αναφέρει το αμερικανικό Politico. Σε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς, όπως «πουριτανοί», «αλαζόνες», «αφελείς», «ηλίθιοι», «φρικιά που δεν έχουν ζωή».

Το πρόβλημα για τη Χίλαρι είναι ότι πρόκειται για ψηφοφόρους του Μπέρνι Σάντερς, του αντιπάλου της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής σε αρκετές πολιτείες, ενώ την κόντραρε στα ίσια σε πολλές άλλες. Επομένως, οι ψηφοφόροι του Σάντερς είναι κρίσιμοι στην τελική μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι όμως έχουν κηρύξει πλέον πόλεμο στη Χίλαρι.

«Ήμασταν ήδη καχύποπτοι για την Χίλαρι, και τώρα βλέπουμε ότι είχαμε δίκιο. Ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει» δήλωσε ένας παράγοντας με επιρροή στους Δημοκρατικούς. Μάλιστα, ακτιβιστές και συλλογικότητες συγκεντρώνουν τα πιο απαξιωτικά σχόλια της Κλίντον για τον Μπέρνι Σάντερς και για τη στάση της απέναντι σε κινήματα κατά της κλιματικής αλλαγής, της Wall Street κτλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεργάτης της Κλίντον χαρακτηρίζει τη θέση του Σάντερς για τον περιβαλλοντικό φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα «χάλια» ενώ τον ίδιο «τούβλο». Οι φάκελοι αυτοί αναμένεται να διακινηθούν σε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, ώστε να «μαυρίσουν» την Κλίντον μέσω της αποχής.

Η αποχή, πάντως, είναι ένα ζήτημα που ήδη έχει επισημάνει το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν θα πάνε τελικά στην κάλπη. Η χαμηλή συμμετοχή Δημοκρατικών ψηφοφόρων θα δώσει αέρα στον Τραμπ, ειδικά στις πολιτείες που «παίζονται». Και αυτές δεν είναι λίγες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 11. Από αυτές, οι 5 φαίνεται πως ήδη κλίνουν στον Τραμπ (Φλόριντα, Αϊόβα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο), ενώ το αποτέλεσμα των άλλων 6 (Κολοράντο, Μίσιγκαν, Νιου Χαμσάιρ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν), στις οποίες προς το παρόν προηγείται η Κλίντον, μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» για την υποψήφια των Δημοκρατικών, υπό το φως των παραπάνω αποκαλύψεων αλλά και της αύξησης της συσπείρωσης των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ημέρες. Σε Νεμπράσκα, Μέιν και Γιούτα, επίσης η πλάστιγγα εκτιμάται ότι θα γύρει υπέρ του Τραμπ.

Η ρητορική, μάλιστα, της Κλίντον περί εμπλοκής της Ρωσίας στη διαρροή των email, κατατροπώνεται από τον Τραμπ, ενώ την υποψήφια των Δημοκρατικών «αδειάζουν» με τον τρόπο τους και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το θέμα.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει χάσει την ψυχραιμία της, όπως φάνηκε και στο τελευταίο ντιμπέιτ, φωνάζοντας «ψέματα» και χωρίς να απαντά με επιχειρήματα σε κάθε «χτύπημα» του Τραμπ. Με τις διαρροές μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας να συνεχίζονται ανά κύματα τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η Χίλαρι Κλίντον θα διολισθαίνει σε κινήσεις πανικού. Πολλοί είναι αυτή που την κατηγορούν, για δικό της «δάκτυλο» στη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Άλλωστε, οι διασυνδέσεις με την «αμαρτωλή» Goldman Sachs και τον διαβόητο κερδοσκόπο –και όχι μόνο- Τζορτζ Σόρος, δεν είναι θέματα που περνάνε στα «ψιλά».

Σχετικές ειδήσεις