ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Νεκρό ηγετικό στέλεχος φοιτητικής οργάνωσης

Νότια Αφρική: Νεκρό ηγετικό στέλεχος φοιτητικής οργάνωσης

Ο ηγέτης μιας οργάνωσης φοιτητών της Νότιας Αφρικής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, εν μέσω μιας κινητοποίησης που διαρκεί εβδομάδες με κεντρικό αίτημα δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε η προεδρία σήμερα.

Ο Λεσέχο Μπέντζαμιν Φέλα, φοιτητής στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Τσουάνι, στην πρωτεύουσα, Πρετόρια, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και απεβίωσε χθες Πέμπτη, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία στην Πρετόρια έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα καθώς μια διαδήλωση αμαυρώθηκε από επεισόδια όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επιτέθηκαν με ξύλα και μπουκάλια εναντίον της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις οι οποίες διαρκούν εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, που θεωρούνται απαγορευτικά για πολλούς νέους μαύρους, και υπογράμμισαν την αγανάκτηση του πληθυσμού για τις ανισότητες που επιμένουν στη Νότια Αφρική, δύο δεκαετίες και πλέον μετά το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τη μειονότητα των λευκών