Υεμένη: Εννέα νεκροί απο την χολέρα

Υεμένη: Εννέα νεκροί απο την χολέρα

Εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα στο Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσα την αποστολή βοήθειας για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας επιδημίας στη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

Συνολικά, στα νοσοκομεία της πόλης, της "προσωρινής πρωτεύουσας" της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι νοσηλεύονται 190 άνθρωποι με "ύποπτα" συμπτώματα. Από τις αρχές Οκτωβρίου τα κρούσματα χολέρας έχουν φτάσει τα 200.
 
Το υπουργείο αποδίδει την επιδημία στην ποιότητα του νερού που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την καταστροφή των υποδομών εξαιτίας του πολέμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν τον Χάντι, διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία του Άντεν, ανέφεραν γιατροί της πόλης.
 
Στις 7 Οκτωβρίου ο ΟΗΕ έκανε λόγο για "έναρξη επιδημίας χολέρας" στην Υεμένη και για πολλά κρούσματα σε μια συνοικία της πρωτεύουσας Σαναά. Λίγες ημέρες αργότερα ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι η επιδημία είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα και ότι κανένα κρούσμα δεν ήταν θανατηφόρο.
 
Η Υεμένη σπαράσσεται από πέρσι από τον πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και τον βορρά της χώρας, και των κυβερνητικών δυνάμεων που είναι παρούσες κυρίως στον νότο. Περισσότεροι από 6.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια