ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Απωθήθηκε το ΙΚ από το Κιρκούκ - Τζιχαντιστές ενισχύουν το μέτωπο της Μοσούλης

Ιράκ: Απωθήθηκε το ΙΚ από το Κιρκούκ - Τζιχαντιστές ενισχύουν το μέτωπο της Μοσούλης

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό καθώς δέχονται επίθεση στο προπύργιό τους στη Μοσούλη από τις ιρακινές δυνάμεις και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Οι ιρακινές δυνάμεις απώθησαν την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν την Παρασκευή (21/10) μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Κιρκούκ, μια πόλη που απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, και 74 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η επίθεση τερματίστηκε και η ζωή έχει επιστρέψει στο κανονικό», δήλωσε ο Νατζμεντίν Κάριν κυβερνήτης της επαρχίας του Κιρκούκ, διευκρινίζοντας ότι έχει συλληφθεί ο επικεφαλής της επιχείρησης του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Κάριν, ο συλληφθείς ομολόγησε ότι περίπου 100 μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Κιρκούκ, με τη συμμετοχή πρακτόρων μέσα από αυτή την πόλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ και είναι πλούσια σε πετρέλαιο και στην οποία ζουν πολλές εθνότητες.

Το ΙΚ εξαπέλυσε μια ανάλογη επίθεση στην πόλη Ρούτμπα, στο δυτικό Ιράκ, την Κυριακή. Σύμφωνα τον Γιαχία Ράσουλ, αξιωματικό του ιρακινού στρατού, η κατάσταση στην πόλη σήμερα «είναι υπό πλήρη έλεγχο» και οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί από την πόλη.

Στο μέτωπο της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ σήμερα, καθώς η επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της.

Την προηγούμενη εβδομάδα ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις μάχονται κατά του ΙΚ σε μια περιοχή όπου βρίσκονται κυρίως μη κατοικημένες πόλεις και χωριά, ανατολικά και νότια της Μοσούλης, φτάνοντας 9 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Σήμερα τα ξημερώματα οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού βομβάρδιζαν θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Μπαρτέλα, μια ιστορική, χριστιανική πόλη 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, την οποία ανακατέλαβε ο ιρακινός στρατός την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για μια αεροπορική επιδρομή που την Παρασκευή έπληξε ένα σιιτικό στην πόλη Ντακούκ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άμαχοι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ντακούκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ, από την επίθεση αυτή που πιστεύεται ότι ήταν αεροπορικό πλήγμα.

Ο ιρακινός στρατός και ο διεθνής συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι οι μοναδικοί που πετούν στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ.

Ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ο συνασπισμός έχει «επιβεβαιώσει» ότι δεν διεξήγαγε αυτή την αεροπορική επιδρομή και έχει στείλει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στις ιρακινές αρχές που διενεργούν δική τους έρευνας.

Την ίδια στιγμή, «μερικές εκατοντάδες» τζιχαντιστές μετέβησαν από τη Συρία στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες με στόχο να ενισχύσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο μέτωπο της Μοσούλης.

«Σε αυτό το στάδιο, παρατηρήσαμε μετακινήσεις μαχητών από τη Συρία προς το Ιράκ, και όχι το αντίθετο» επισήμανε αυτή η πηγή που έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες μαχητές» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

«Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο ενός σεναρίου όπου το Ντάες επιχειρεί να αντισταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεκατρείς υπουργοί Άμυνας χωρών μελών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος (και που μετρά 60 χώρες μέλη) με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι για να συζητήσουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και να εξετάσουν τα διαφορετικά σενάρια που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη της Μοσούλης.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει το Ντάες. Υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις, που ξεκινούν από μια γενικευμένη απόπειρα διαφυγής προκειμένου να διασπαρθούν προς νέα μέτωπα έως μια μάχη μέχρις εσχάτων στη Μοσούλη προκειμένου να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες στους Ιρακινούς και στους Κούρδους Πεσμεργκά», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι υπολογισμοί των Δυτικών κάνουν λόγο για 5.000 έως 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.
Η συριακή κρίση θα βρεθεί επίσης μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη αυριανή συνάντηση.

«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο μιας μαζικής φυγής από τη Μοσούλη προς τη Ράκα», την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επέμεινε η πηγή από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Βαγδάτη διαψεύδει ότι τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Το Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη μάχη αυτήν.

«Ο εκπρόσωπος της κοινής ιρακινής διοίκησης των επιχειρήσεων διαψεύδει πως η Τουρκία συμμετέχει με οποιαδήποτε μορφή στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Νινευή», της επαρχίας πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη. ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει πως το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του ΙΚ στην Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. από τη Μοσούλη. Διευκρίνισε πως η επέμβαση έγινε έπειτα από αίτημα των ιρακινών κούρδων μαχητών που ηγούνται της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Οι τελευταίοι παραπονούνταν τις τελευταίες ημέρες ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ δεν επαρκούν προκειμένου να υποστηρίξουν την προώθησή τους στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη γραμμή του μετώπου κοντά στην Μπασίκα έχουν δει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πυρά πυροβολικού να στοχεύουν θέσεις του ΙΚ προερχόμενα από τη βάση όπου στρατοπεδεύουν περίπου 700 τούρκοι στρατιώτες.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίθεση στη Μοσούλη προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη, τις οποίες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσπάθησε να εξομαλύνει στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός έπληξε δεκάδες στόχους του ΙΚ και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, στερώντας και από τις δύο ομάδες τη δυνατότητα να μετακινηθούν στα πέριξ, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, καθώς η επιχείρησή του εκεί εισέρχεται στον τρίτο μήνα.

Υποστηριζόμενοι από τουρκικά άρματα μάχης, ειδικές δυνάμεις και αεροπορικά πλήγματα, οι αντάρτες που μάχονται υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στο συριακό έδαφος στις 24 Αυγούστου παίρνοντας τον έλεγχο της συνοριακής πόλης Τζαραμπλούς από το ΙΚ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», πλήγματα από «οχήματα υποστήριξης πυρός» έπληξαν 27 στόχους του ΙΚ και 19 της YPG, αφήνοντας και τις δύο ομάδες χωρίς «δυνατότητα ελιγμών», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς την πόλη αλ-Μπαμπ, που ελέγχεται από το ΙΚ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να εκδιώξει τους μαχητές του και τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της.

Ο συριακός στρατός δήλωσε πως η παρουσία τούρκων στρατιωτών σε συριακό έδαφος είναι απαράδεκτη και αποτελεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση και κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο με τους εταίρους της στον συνασπισμό στη Ράκα της Συρίας, αλλά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας.

Σχετικές ειδήσεις