ΚΟΣΜΟΣ

Φαντάσματα από το παρελθόν σε τοίχους του Μόντρεαλ (video+photos)

Φαντάσματα από το παρελθόν σε τοίχους του Μόντρεαλ (video+photos)

Μετά το ηλιοβασίλεμα, στους δρόμους των ιστορικών περιοχών του Μόντρεαλ, στο Vieux-Montréal και το Vieux-Port, φαντάσματα από το παρελθόν της πόλης ζωντανεύουν σε προσόψεις κτηρίων…

Cité Mémoire projections in Montreal (GIF by the author via Vimeo)

Η Marie-Jos, μια σκλάβα που κατηγορήθηκε άδικα - και εκτελέστηκε – επειδή έβαλε φωτιά που έκαψε την πόλη το 1734, μάταια προσπαθεί να ξεφύγει από τις φλόγες…

Η κηδεία του φιλάνθρωπου ταβερνιάρη Joe Beef…

Ένα ορφανό Eυραιόπουλο φεύγει με τρένο για να συναντηθεί με την καινούργια οικογένειά του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο…

Δυο ναύτες σέρνονται στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια της πόλης, ενώ τα ορφανά υποδέχονται οι Grey Nuns…

Κάθε ένα από αυτά είναι μέρος της Cité Mémoire (Μνήμη της Πόλης), σηματοδοτώντας τα 375α γενέθλια του Μόντρεαλ, του χρόνου.

Δέκα εννιά διαφορετικά ταμπλό, ζευγαρωμένα με μια δωρεάν εφαρμογή στο έξυπνο κινητό που επιτρέπει στο χρήστη να έχει πρόσβαση σε μουσική «ένδυση» του καθενός από αυτά και σε αφήγηση της σχετικής ιστορίας (με δυνατότητα επιλογής στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Κινεζικά).

Όπως σημειώνει το Hyperallergic, η εφαρμογή είναι απαραίτητη για να αναδειχθεί η δύναμη που έχουν ορισμένες ιστορίες.

Σαν αυτήν της βιβλιοθηκάριου και συγγραφέως, Éva Circé-Côté: ανάμεσα σε γυναίκες από διάφορες εποχές, την ακούμε να «μιλά» για ισότητα και φεμινισμό. Είναι έργο των καλλιτεχνών σε πολυμέσα Michel Lemieux και Victor Pilon - το ντουέτο έχει εργαστεί και στο γνωστό σε εμάς θέαμα από το Μόντρεαλ, το Cirque du Soleil - οι οποίοι συνεργάστηκαν με το θεατρικό συγγραφέα από το Κεμπέκ, Michel Marc Bouchard, στις αφηγήσεις.

Προς το παρόν, το Cité Mémoire προγραμματίζεται για κάθε βράδυ έως τις 16 Απριλίου του 2017. Σχεδιάζεται να προστεθούν και άλλες προβολές, του χρόνου, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιθανή επέκτασή του σε τέσσερα χρόνια, συνολικά.

Ρoή Ειδήσεων