ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μεσόγειο: Νέο επεισόδιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μεσόγειο: Νέο επεισόδιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Κραδασμοί στις σχέσεις Μαδρίτης-Μόσχας για τα ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο.

Η Ρωσία απέσυρε το αίτημά της προς τις ισπανικές Αρχές να ανεφοδιαστεί η αρμάδα της που κατευθύνεται στην ανατολική Μεσόγειο στο λιμάνι της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Μαδρίτη.

Νωρίτερα, αφού δέχτηκε επικρίσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ επειδή παρέχει βοήθεια σε πολεμικά πλοία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχοθετήσουν αμάχους στη Συρία, η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει ότι «εξετάζεται» το αίτημα της Μόσχας να ανεφοδιαστεί η ρωσική αρμάδα στον θύλακα της Θέουτα.

Από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι επαφίεται στην Ισπανία να αποφασίσει αν θα εφοδιάσει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που συνοδεύει τα πολεμικά. Είπε όμως ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει τις ανησυχίες του σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.

«Ανησυχούμε για την ενδεχόμενη χρήση αυτής της αρμάδας προκειμένου να ενταθούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον επισήμανε επίσης ότι το Λονδίνο «θα ανησυχούσε πολύ αν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ σκεφτόταν να παράσχει βοήθεια» στα ρωσικά πλοία που μπορεί «να βομβαρδίσουν Σύρους πολίτες» και υπογράμμισε ότι οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τηρήσουν όλες την ίδια στάση.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter: «Η Ισπανία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα την ανακοίνωση της ΕΕ για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι, σήμερα βοηθά στον ανεφοδιασμό του στόλου που μπορεί να διαπράξει περισσότερες ωμότητες. Σοβαρολογούμε;».

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η Ισπανία είχε δώσει την άδεια να αγκυροβολήσουν στη Θέουτα τρία πολεμικά ρωσικά σκάφη πριν από αρκετές εβδομάδες. Διπλωματικές πηγές ωστόσο είπαν ότι η άδεια αυτή θα ανακληθεί αν η Μαδρίτη επιβεβαιώσει ότι τα τρία πλοία μετέχουν στον ρωσικό στόλο που κατευθύνεται στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις