ΚΟΣΜΟΣ

Τα «βρήκαν» για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά

Τα «βρήκαν» για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε κοινή θέση του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), κάτι που μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή της προσεχώς.

"Μια συμφωνία" έχει επιτευχθεί, δήλωσε νο Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν "πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής".

"Διαπραγματευτήκαμε μια σταδιακή συμφωνία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τη μεσαία τάξη. Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή τη σημαντική συμφωνία όταν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη", δήλωσε ο Άλεξ Λόρενς, εκπρόσωπος της καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.

Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή έξω από το κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάνουν διαμαρτυρία κατά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κανάδα, CETA.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, οι περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12:00 ώρα Βελγίου, στην πλατεία Σούμαν, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων και αργότερα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα κατά της CETA.

H «Συμμαχία D19-20», η οποία κάλεσε στην εν λόγω κινητοποίηση «για να διατηρήσει την πίεση κατά της υπογραφής της συμφωνίας», αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις που αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της οργάνωσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειών του Βελγίου προκαλεί «ανησυχία» καθώς εάν τα περιφερειακά Κοινοβούλια την υπερψηφίσουν αύριο, θα είναι δυνατή η υπογραφή της CETA.

Σχετικές ειδήσεις