ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: «Η Ακτή Ελεφαντοστού πρέπει να δράσει αποφασιστικά»

Διεθνής Αμνηστία: «Η Ακτή Ελεφαντοστού πρέπει να δράσει αποφασιστικά»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες τη νέα κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού...

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε χθες τη νέα κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού να «δράσει αποφασιστικά» προκειμένου τα χιλιάδες θύματα των τοξικών αποβλήτων που είχαν ριφθεί παράνομα στην Αμπιτζάν το 2006 να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Πέντε χρόνια μετά την απόθεση των τοξικών αποβλήτων από το Probo Koala, ένα πλοίο που είχε ναυλώσει η εταιρία Trafigura, εξ αιτίας της οποίας πάνω από 100.000 πολίτες της χώρας αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, "πάνω από 6.000 άτομα δεν έχουν λάβει αυτά που δικαιούνται", μετά την "συμφωνία που αποσπάστηκε με μεγάλη δυσκολία από την Trafigura".

Η ΜΚΟ κατήγγειλε "τις επανειλημμένες καθυστερήσεις" καθώς και την "έλλειψη διαφάνειας" στην καταβολή των αποζημιώσεων, καλώντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλασάν Ουαταρά να "δράσει αποφασιστικά για να επιδείξει ότι η διαφθορά και η διασπάθιση" των κεφαλαίων που οφείλονται στους πληγέντες "δε θα γίνουν ανεκτές".

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε όσοι καταχράστηκαν κεφάλαια που προορίζονταν για τις αποζημιώσεις να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.