Κοτζιάς: Εκβιαστές υπονομεύουν την τιμή όποιου τους αντιστέκεται

«Λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα» κατήγγειλε την Κυριακή…

Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται αυξήσεις – «Ανάσα» για χιλιάδες δικαιούχους

Ουδεμία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν προκύπτει…

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μάς προειδοποιεί ΟΛΟΥΣ: Προσέξτε σε λίγες ώρες

Καιρός – Η κακοκαιρία «Ορέστης» πλησιάζει στη…

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία του Καναδά

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την…

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη…

Ρέντσι: Θα ξαναχτίσουμε όλα τα σπίτια και τις εκκλησίες που γκρέμισε ο σεισμός

Ρέντσι: Θα ξαναχτίσουμε όλα τα σπίτια και τις εκκλησίες που γκρέμισε ο σεισμός

Πολλοί κάτοικοι της πόλης Νόρτσια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και ζητούν να τους επιστραφούν και πάλι οι σκηνές, ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν κοντά στα γκρεμισμένα σπίτια τους.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου αφιερωμένου στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην κεντρική Ιταλία, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι διάφορες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις: θα ζητήσουμε στους άστεγους να πάνε σε ασφαλείς περιοχές για λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια θα στήσουμε τα κοντέινερ. Η τρίτη φάση θα καλύψει την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι την άνοιξη, με την δημιουργία ξύλινων σπιτιών, και μετά θα ακολουθήσει η ανοικοδόμηση», τόνισε ο Ρέντσι.

«Δεν υφίσταται μπρα ντε φερ με την Ευρώπη, δεν υπάρχουν προβλήματα, για τον σεισμό και την ανοικοδόμηση θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ειδικοί όροι, σε περίπτωση ειδικών συνθηκών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επανέλαβε, δε, ότι τόσο το προσφυγικό όσο και η αντιμετώπιση του σεισμού, πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες δαπάνες.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σύνολο των τεχνικών και μηχανικών που προχωρούν σε αυτοψίες, για την εξακρίβωση της κατάστασης των κτηρίων. Πρόκειται να διατεθούν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, από φέτος μέχρι το 2047.

Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της πόλης Νόρτσια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και ζητούν να τους επιστραφούν και πάλι οι σκηνές, ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν κοντά στα γκρεμισμένα σπίτια τους. Η Πολιτική Προστασία υποσχέθηκε ότι θα στηθούν μεταλλικές και λυόμενες δομές, σε θέση να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, προστατεύοντάς τους από το κρύο.

Σύμφωνα με τους ιταλούς γεωλόγους, τέλος, στις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτιο και Μάρκε, οι οποίες δοκιμάσθηκαν από συνεχείς σεισμούς τους τελευταίους δυο μήνες, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι μέχρι και εβδομήντα εκατοστά.