Ο Ιρακινός στρατός μπήκε στη Μοσούλη - Άγριες μάχες στη συνοικία Καραμά

Newsroom Newsroom

Ο Ιρακινός στρατός μπήκε στη Μοσούλη - Άγριες μάχες στη συνοικία Καραμά

Ο ιρακινός στρατός εισήλθε στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Τα ιρακινά στρατεύματα εισήλθαν στην ανατολική συνοικία Καραμά της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλης.

«Εισήλθαν στη Μοσούλη», δήλωσε ο στρατηγός Γουίσαμ Αράτζι μιλώντας στο Reuters. «Μάχονται μέσα στην περιοχή Αλ Καραμά».

Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση και αναπτύσσονται σε τρία μέτωπα: από την ανατολή, από τον νότο και από τον βορρά.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider al-Abadi, έδωσε τελεσίγραφο στους τζιχαντιστές, λέγοντας: «Είτε θα παραδοθείτε, είτε θα πεθάνετε».

Και πρόσθεσε: «Οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσης θα κόψουν το κεφάλι του φιδιού στη Μοσούλη. Το υπόλοιπο από τις μονάδες του ΙΚ θα αποδυναμωθούν και θα είμαστε ικανοί να τις καταστρέψουμε γρήγορα».

Η Άγκυρα δεν θέλει να συμπέσουν οι επιχειρήσεις στη Ράκα και τη Μοσούλη

Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει η επιχείρηση στη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αφού ολοκληρωθούν οι δύο άλλες επιχειρήσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη, εκείνη για την απελευθερωση της Μοσούλης και η «Ασπίδα του Ευφράτη», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Η θέση της Τουρκίας όσον αφορά την επιχείρηση της Ράκας είναι σαφής. Θα ήταν καλύτερα τόσο για στρατιωτικούς όσο και για στρατηγικούς λόγους να διεξαγάγουμε την επιχείρηση της Ράκας αφού ολοκληρωθούν η επιχείρηση της Μοσούλης και η τουρκική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» είπε ο Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι Κούρδοι Πεσμεργκά ξεκίνησαν την επιχείρηση της Μοσούλης στις 17 Οκτωβρίου, με αεροπορική και χερσαία υποστήριξη από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει οι δύο επιχειρήσεις να συμπέσουν χρονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved