ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι σεισμοί προκάλεσαν μετακίνηση του εδάφους έως και 70 εκατοστά! (video)

Ιταλία: Οι σεισμοί προκάλεσαν μετακίνηση του εδάφους έως και 70 εκατοστά! (video)

Από την Κυριακή (30/10), ο σεισμός αυτός, ο οποίος δεν προκάλεσε θύματα, έχουν ακολουθηθεί περίπου 1.100 μετασεισμούς.

Το επίπεδο του εδάφους μετακινήθηκε κατά τόπους έως και 70 εκατοστά προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τόσο ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε την Κυριακή (30/10) την κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε το Εθνικού Συμβούλιο Ερευνών (CNR).

Βάσει δορυφορικών φωτογραφιών, ερευνητές του CNR και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) ανακάλυψαν πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού σ' αυτή την ορεινή περιοχή εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μετατόπιση του εδάφους που φθάνει κατά τόπους έως και 70 εκατοστά έχει σημειωθεί στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNR.

Μια τέτοια μετατόπιση είναι «μάλλον πέραν του συνηθισμένου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CNR Μάρκο Φερατσόλι. Κατά τον σεισμό που είχε σημειωθεί στις 24 Αυγούστου στην ίδια περιφέρεια, ο γήινος φλοιός δεν είχε μετακινηθεί περισσότερο από 18 εκατοστά, διευκρίνισε.

Φωτογραφίες από ένα ελικόπτερο των ιταλών πυροσβεστών δείχνουν πως το βουνό έχει σπάσει σε περιοχές γύρω από τη Νόρτσια.

Από την Κυριακή, ο σεισμός αυτός, ο οποίος δεν προκάλεσε θύματα, έχουν ακολουθηθεί περίπου 1.100 μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων 240 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών και 19 μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του INVG.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι στις πληγείσες περιοχές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πραγματοποιεί σήμερα ιδιωτική επίσκεψη στο Πρέτσι, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς της τελευταίας εβδομάδας.

Η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επιπλέον των 80 που είχαν διατεθεί από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο τελευταίος έντονος μετασεισμός σημειώθηκε στις 8.56 σήμερα το πρωί. Η έντασή της δόνησης αρχικά είχε υπολογισθεί στους 4,7 βαθμούς, αλλά στην συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 4,8. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, από την δόνηση προκλήθηκαν νέες καταρρεύσεις, στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος των κατοίκων.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα πρόκειται να επισπεύσει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και αναμένεται να επισκεφθεί αύριο πληγείσες περιοχές.

Στην Νόρτσια πολλοί σεισμόπληκτοι συνεχίζουν να αρνούνται να μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία ασφαλέστερων περιοχών. Για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε ότι θα στηθούν έξι μεγάλες σκηνές, οι οποίες θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν περίπου τριακόσια άτομα.

Ρoή Ειδήσεων