ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί

Λιβύη: Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί
Βομβάρδισαν το συγκρότημα του Καντάφι-Ενισχύονται οι αντικαθεστωτικοί

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, όπου πήραν τον έλεγχο ενός στρατοπέδου, που βρίσκεται στην είσοδο της πρωτεύουσας Τρίπολη, στο "27ο χιλιόμετρο", από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το στρατόπεδο αυτό αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.

Από τις μάχες τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του πρακτορείου, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να κάνει έναν απολογισμό των θυμάτων.

Νωρίτερα οι νατοϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Την ίδια ώρα, 200 λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έχουν φτάσει δια θαλάσσης από τη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ, η μάχη της Τρίπολης ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ έγιναν μάχες στα περίχωρα. Οι αντάρτες κινούνται προς την Τρίπολη και από τα ανατολικά, όπου κατέλαβαν την πόλη Ζαούιγια και από τα δυτικά, όπου κατέλαβαν τη Ζλιτάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι στις μάχες που διεξάγονται έξω από την Τρίπολη σκοτώθηκαν 31 στρατιώτες του Καντάφι και συνελήφθησαν ακόμη 42.

Μάχες έγιναν και στο λιμάνι της Μπρέγκα, όπου στρατιώτες του καθεστώτος διοργάνωσαν αντεπίθεση και επιχειρούν να το ανακαταλάβουν.


Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Άχμεντ Τζιμπρίλ δήλωσε σήμερα πως μια επιχείρηση με την ονομασία "επιχείρηση σειρήνα" βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τρίπολη για να απομονωθεί ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι μέσα στην πρωτεύουσα μέχρι να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση ή η αποχώρησή του.

Το μήνυμα του Καντάφι

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μούσα, Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν συγκρούσεις στην Τρίπολη, τις χαρακτήρισε όμως "μικρής έκτασης" και πρόσθεσε ότι διήρκεσαν μισή ώρα και ότι μικρές ομάδες των εξεγερμένων εξουδετερώθηκαν.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Καντάφι απηύθυνε ηχητικό μήνυμα στους υποστηρικτές του, συγχαίροντάς τους, διότι απώθησαν την επίθεση των εξεγερμένων "ποντικών" στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ότι "θέλει να κλέψει" το πετρέλαιο της χώρας.

Κάλεσε ακόμα τους υποστηρικτές του να "πορευθούν, εκατομμύρια από αυτούς", για να δώσουν ένα τέλος στη "μασκαράτα" της εξέγερσης που μαίνεται στη χώρα από τον Φεβρουάριο, εν μέσω πληροφοριών περί μαχών σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης.