ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Η Γαλλία τριπλασίασε τα αεροπορικά της πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Ιράκ: Η Γαλλία τριπλασίασε τα αεροπορικά της πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας τριπλασίασε τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων που διεξάγει για να υποστηρίξει τις ιρακινές δυνάμεις μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Γαλλικά αεροσκάφη –τα οποία σταθμεύουν στην Ιορδανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στη Μεσόγειο– έχουν προχωρήσει σε 75 επιδρομές συνολικά στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας από τη 17η Οκτωβρίου, όταν άρχισε η επιχείρηση, μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Οι 63 από αυτές έγιναν στην περιοχή της Μοσούλης, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Πατρίκ Στεζέ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το υπουργείο Άμυνας.

Η ένταση των πληγμάτων έχει μειωθεί εδώ και κάποιες ημέρες λόγω της αποκλιμάκωσης των χερσαίων επιχειρήσεων έπειτα από μια «πρώτη φάση ταχείας προέλασης» των ιρακινών δυνάμεων, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός.

Από την 26η Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου έγιναν 17 επιδρομές, εκ των οποίων οι 13 γύρω από τη Μοσούλη, όπου στοχοθετήθηκαν πυροβόλα ή οχυρές θέσεις του ΙΚ κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια «πιο σθεναρή αντίσταση του Ντάες» (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), σημείωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού επιτελείου. «Οι (ιρακινές) δυνάμεις αρχίζουν να μπαίνουν σε αστικές ζώνες», γεγονός το οποίο θα μειώσει επίσης αναπόφευκτα τις επιχειρήσεις από αέρος, επισήμανε ο ίδιος.

Στις περιοχές οι οποίες έχουν ήδη ανακαταληφθεί, οι ιρακινές δυνάμεις καλούνται εξάλλου να εξουδετερώσουν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους, σπίτια και άλλα κτίρια που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές.

Τα τέσσερα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών Caesar που έχουν αναπτυχθεί από τη Γαλλία στη Καϊγιάρα (60 χλμ. νότια της Μοσούλης) διεξήγαγαν από την πλευρά τους 37 αποστολές κατά τις οποίες άνοιξαν πυρ από την 26η Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου, διατηρώντας στο ίδιο επίπεδο τον αριθμό των εμπλοκών τους σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα (35).

Αυτά τα πυροβόλα –τα οποία έχουν δραστικό βεληνεκές 40 χλμ.– έχουν αποστολή να εμποδίσουν παρεισφρήσεις και άλλες επιχειρήσεις του ΙΚ (χρήση όλμων, αυτοκινήτων-βομβών κ.ο.κ.) στα μετόπισθεν και δεν σχεδιάζεται να κινηθούν εγγύτερα στη Μοσούλη, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Στεζέ.

Σχετικές ειδήσεις