ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το εξωφρενικό ποσό που θα λαμβάνει ο Ομπάμα όταν φύγει απ’τον Λευκό Οίκο

Αυτό είναι το εξωφρενικό ποσό που θα λαμβάνει ο Ομπάμα όταν φύγει απ’τον Λευκό Οίκο

Οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα σημάνουν την αρχή του τέλους της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Έχοντας υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι… «και μετά το ανώτατο αξίωμα τι;». Άλλωστε ο ίδιος έχει διατελέσει σε δημόσιο αξίωμα για σχεδόν 20 χρόνια και όπως όλοι οι πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ θα λάβει σύνταξη από 203.700 δολάρια ετησίως. Όμως υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους ο Ομπάμα θα μπορούσε να κερδίζει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Πολλοί πρώην Αμερικανοί Πρόεδροι έχουν αυξήσει το εισόδημα τους δίνοντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια και εταιρικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Fortune, ο Μπιλ Κλίντον αμείφθηκε με 225.000 δολάρια για μια και μόνο εμφάνιση το Φεβρουάριο του 2014.

Η δεύτερη επιλογή του είναι να ασχοληθεί με το συγγραφικό έργο με μια αυτοβιογραφία των οχτώ ετών του στην Προεδρία. Ο Ομπάμα έχει ήδη συγγράψει δύο βιβλία, τα «Όνειρα από τον Πατέρα μου» (1995) και το «Θράσος της Ελπίδας» (2006). Σύμφωνα με τους New York Times, οι εκδότες δηλώνουν ότι τα πολιτικά του απομνημονεύματα θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη μεταξύ 25 και 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Κλίντον φέρεται ότι έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαταβολή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τα απομνημονεύματα του υπό τον τίτλο, «Η ζωή μου».

Ο Ομπάμα έχει επίσης εκφράσει την αγάπη του για τη διδασκαλία και σε περίπτωση που αποφασίσει να αναλάβει την έδρα κάποιου πανεπιστημίου διδάσκοντας νομική, το Κολούμπια, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο είναι μερικές προφανείς επιλογές, καθώς έχει φοιτήσει και ο ίδιος εκεί. Κάποια πανεπιστήμια προσφέρουν εξαψήφιους μισθούς και αυτό θα μπορούσε να είναι δελεαστικό για τον άνθρωπο που αγαπά τόσο τη διδασκαλία του νόμου. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο περιοδικό New Yorker, «αγαπώ το νόμο, διανοητικά. Αγαπώ να παλεύω με τα νομικά διλήμματα μέσω επιχειρημάτων. Λατρεύω τη διδασκαλία. Μου λείπει η τάξη και η αλληλεπίδραση με τους φοιτητές».

Τι γίνεται όμως με τα αγάπη του για τον αθλητισμό; Ο Ομπάμα είναι μεγάλος οπαδός του μπάσκετ και του ΝΒΑ. Σε μια συνέντευξη στο GQ, είχε δηλώσει, «είχα πάντα τη φαντασίωση να δημιουργήσω μια ομάδα από την αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν καταπληκτικό».

Τέλος, τόσο ο Ομπάμα, όσο και η σύζυγός του Μισέλ, αγαπούν τον κοινωνικό ακτιβισμό. Αν και αυτή η ενασχόληση δεν είναι τόσο επικερδής, το ζευγάρι μπορεί να καταλήξει να ασχολείται επικουρικά με πρωτοβουλίες που θα είναι θετικές τουλάχιστον ως προς την εικόνα που «βγάζουν» προς τα έξω.

Σχετικές ειδήσεις