Υεμένη: Οι σιίτες Χούτι απελευθέρωσαν έναν Αμερικανό όμηρο που κρατούσαν πάνω από 18 μήνες

Newsroom Newsroom

Υεμένη: Οι σιίτες Χούτι απελευθέρωσαν έναν Αμερικανό όμηρο που κρατούσαν πάνω από 18 μήνες

Ένας Αμερικανός υπήκοος που κρατούνταν ως όμηρος για πάνω από 1,5 χρόνο από τους Χούτι στην Υεμένη αφέθηκε ελεύθερος, όπως αποκάλυψε την Κυριακή (6/11) ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

«Ο Ουαλίντ Γιουσούφ Πιτς Λούκμαν απελευθερώθηκε με την βοήθεια της κυβέρνησης του Ομάν», δήλωσε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτός και οι συνεργάτες του είχαν αφοσιωθεί στην περίπτωσή του από την στιγμή της κράτησής του.

"Αναγνωρίζουμε επίσης και αυτή τη θετική κίνηση από τους Χούτι", είπε.

Οι Χούτι, σιίτες μουσουλμάνοι και δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, μάχονται σε εμφύλιο εναντίον του εκδιωγμένου, αλλά διεθνώς αναγνωρισμένου Προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο οποίος υποστηρίζεται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λούκμαν είναι ο τρίτος Αμερικανός που απελευθερώνεται από τους Χούτι από τα μέσα Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση του Ομάν, σύμμαχος των ΗΠΑ στον Κόλπο, έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή και στις τρεις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Λούκμαν είναι πρώην πεζοναύτης ο οποίος απήχθηκε τον Απρίλιο του 2015, ενώ προσπαθούσε να φύγει από την Υεμένη, όπου δίδασκε αγγλικά.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο Κέρι βοήθησε προσωπικά στις προσπάθειες απελευθέρωσης του Λούκμαν, συνεργαζόμενος στενά με αξιωματούχους του Ομάν και συναντώντας την οικογένεια του ομήρου ο ίδιος για να τους ενημερώσει για τις προσπάθειές του.

Το Σάββατο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν ONA ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός που κρατούνταν στην Υεμένη, και του οποίου το όνομα δεν ανακοίνωσε, αφέθηκε ελεύθερος στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά που ελέγχεται από τους Χούτι και μεταφέρθηκε στο Ομάν με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας του Ομάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved