ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα Αμερικανικών Εκλογών 2016: Δείτε ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα

Αποτελέσματα Αμερικανικών Εκλογών 2016: Δείτε ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα

Άνοιξαν σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι κάλπες στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ όπου αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 120 εκατ. πολίτες- Θα συνεχίσουν οι Δημοκρατικοί με τηΧίλαρι Κλίντον ή θα επιστρέψουν μετά από οκτώ χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Ντόναλντ Τραμπ; Όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στιςΕκλογές ΗΠΑ 2016.

Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αμέσως και μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα exit polls τα οποία θα δώσουν την τάση για το αν ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Χίλαρι Κλίντον.

Οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Όρη, στο ακρώτατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στις 00:00, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες της κοινότητας που είναι... χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ, στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έβδομη, επιστολή - ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ

Η ροή και η καταμέτρηση αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει γύρω στις 11 το βράδυ της Τρίτης (7 π.μ. ώρα Ελλάδας).

y

Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται συνήθως μεταξύ 4 και 5 το πρωί τοπική ώρα (11 π.μ. - 12 μ.μ ώρα Ελλάδας) ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι τόσο αμφίρροπο ώστε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, τις ώρες που κλείνουν οι κάλπες σε κάθε πολιτεία:

kalpes

Και αυτό γιατί αν σε κάποια πολιτεία οι υποψήφιοι είναι πολύ κοντά σε ψήφους, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον «ριγμένο» να καταθέτει ένσταση.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι προεδρικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται στις λεγόμενες swing states, τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, που λόγω πληθυσμού και αριθμού ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι, η λαϊκή ψήφος σε 40 Πολιτείες έχει μικρή σημασία. Όλα κρίνονται σε Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χάμσιρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη σε κάπου αλλού.

trump clinton 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Πάμε όμως να πάρουμε τη διαδικασία από την αρχή:

Καταρχήν οι κάλπες σε ορισμένες πολιτείες έχουν ανοίξει και υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 των πολιτών με εκλογικό δικαίωμα έχουν ήδη ψηφίσει.

Επισήμως, οι εκλογές γίνονται την Τρίτη 8 Νοεμβρίου: είναι η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Έτσι κάποιες πολιτείες είδαν μείωση των εκλεκτόρων, κάποιες αύξηση. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται 270. Και αν ένας από τους δύο μείνει στους 269; Δεν έχει συμβεί, αλλά στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το Κογκρέσο, το οποίο ως γνωστόν, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο υποψήφιό τους...

Συχνά ακούγεται η έκφραση swing state. Δεν είναι απλά μια έκφραση, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας.

Πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο.

Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.

trump

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και τους μεγέθους τους, έχουν διαφορά ώρας από την Ανατολική έως τη Δυτική Ακτή. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα, ούτε φυσικά οι μεν (που ψήφισαν) περιμένουν τους δε (που ψηφίζουν).

Εκλογές όχι μόνο για νέο πρόεδρο

Στις 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί εκλέγουν, εκτός του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα , ένα νέο Κονγκρέσο και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους.

Us election

Κονγκρέσο: Τι είναι και πως λειτουργεί

Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας.

Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Οποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.

Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. Θα χρειασθεί στους Δημοκρατικούς η εξασφάλιση 4 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο, διότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει την ψήφο του σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50.

Οι κυβερνήτες
Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν στις 8 Νοεμβρίου του κυβερνήτες τους, τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας, μαζί με τους γερουσιαστές, μεσολαβητές ανάμεσα στην πολιτεία τους και την Ουάσινγκτον.

Τα δημοψηφίσματα
157 προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 πολιτειών. Νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατος μισθός, υγεία, οπλοκατοχή είναι τα βασικά θέματα των δημοψηφισμάτων αυτών, που άπτονται και θεμάτων όπως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών στην Καλιφόρνια.

Οι τοπικές εκλογές
Χιλιάδες έδρες αιρετών θα ανανεωθούν σε τοπικό επίπεδο: νομοθετικές συνελεύσεις, δικαστές, δημοτικά συμβούλια και δήμαρχοι, κομητείες, σερίφηδες...

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ραγδαία άνοδος του Τράμπ έχει προκαλέσει αναταραχή στο επιτελείο της Κλίντον (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Σχετικές ειδήσεις