ΚΟΣΜΟΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από εποχής Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από εποχής Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ θέτει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε δει τη Ρωσία να είναι πολύ πιο ενεργή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους... Έχουμε επίσης δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί προπαγάνδα στην Ευρώπη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αποκρίνεται το ΝΑΤΟ. Αποκρινόμαστε με τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Times.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ ο βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Άνταμ Τόμσον δήλωσε στην εφημερίδα πως περίπου 300.000 στρατιώτες θα επηρεαστούν από τα μέτρα, με σκοπό να μειωθούν οι χρόνοι απόκρισης από τους έξι στους δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες θα υποστηρίξουν την τρέχουσα δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ που έχει ενισχυθεί πρόσφατα και έχει χρόνο απόκρισης μερικές ημέρες.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη τον Ιούλιο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ως το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη στη βάση κυκλικής εναλλαγής (rotation) με τέσσερα τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

Από το 2014, το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στην Ευρώπη, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που γειτονεύουν με τη Ρωσία, επικαλούμενο την ανάμιξη, όπως υποστηρίζει, της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατ'επανάληψη τους ισχυρισμούς και προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως η στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί πρόκληση και απειλεί την υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων.

Σχετικές ειδήσεις