Συρία: Η μάχη της Ράκας αναμένεται δύσκολη - Παρατείνεται η «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι

Newsroom Newsroom

Συρία: Η μάχη της Ράκας αναμένεται δύσκολη - Παρατείνεται η «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι

Πιεζόμενη σε πολλαπλά μέτωπα, τόσο στο έδαφος της Συρίας όσο και στην επικράτεια του Ιράκ, η εξτρεμιστική οργάνωση είναι αντιμέτωπη με την κρισιμότερη στιγμή αφότου ανακήρυξε την εγκαθίδρυση του «χαλιφάτου» της το 2014.

Η μάχη της Ράκας αναγγέλλεται μακρά και δύσκολη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα υπερασπιστεί αδυσώπητα την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου του στο έδαφος της Συρίας, αλλά και εξαιτίας των περίπλοκων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επί του πεδίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η αραβοκουρδική συμμαχία η οποία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», έδωσαν τον τόνο, προβλέποντας ότι η μάχη, στην ποία συμμετέχουν συνολικά 30.000 μαχητές των ΣΔΔ, είναι κάθε άλλο παρά μικρή υπόθεση.

«Όπως και στη Μοσούλη, η μάχη δεν θα είναι εύκολη και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας θα είναι επίπονο», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών με την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Πάντα λέγαμε ότι η φάση της απομόνωσης της Ράκας θα πάρει μήνες», είπε εξάλλου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΣΔΔ Ταλάλ Σέλο τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το ΙΚ θα υπερασπιστεί το προπύργιό του διότι γνωρίζει ότι η απώλεια της Ράκας θα σηματοδοτήσει το τέλος του στη Συρία».

Πάνω από δέκα χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις, έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, όπου διαπράττονται εκτελέσεις και ωμότητες και σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ευρώπη.

«Στη Ράκα, η μεγάλη δύναμη των ξένων τζιχαντιστών μάχεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ή υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες για την απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών» τους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομέν Καγιέ, σύμβουλος σε ζητήματα που αφορούν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ράκα είναι η πόλη όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τζιχαντιστών του ΙΚ», ανάμεσά τους και πολλοί πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι «πιθανόν θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων».

Μετά την Κυριακή οι ΣΔΔ προελαύνουν, αλλά οι τζιχαντιστές τους αντιμετωπίζουν με το όπλο που προτιμούν, τα αυτοκίνητα-βόμβες.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες από στρατιωτική άποψη για τον διεθνή συνασπισμό θα είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των μαχών στη Μοσούλη και στη Ράκα, με πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Άστον Κάρτερ, να επιμένουν ότι ο συγχρονισμός τους είναι σημαντικός.

«Θα είναι δύσκολο για τον συνασπισμό να συγχρονίσει, να οργανώσει» την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο επιχειρήσεων και να κατανείμει αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα του, είχε αναγνωρίσει στα τέλη του Οκτωβρίου ανώτερος αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ.

Παράλληλα, πολεμικά αεροσκάφη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποίησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία σε στήριξη της εκστρατείας ένοπλων οργανώσεων για την ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές της πόλης Ράκας, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στην Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ τόνισε πως οι στόχοι που επλήγησαν περιελάμβαναν μαχητικές θέσεις και οχήματα του ΙΚ, ανάμεσα τους κάποια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Όπως πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ήδη πρόοδο κατά τις τρεις μέρες διεξαγωγής της επιχείρησης «Οργή του Ευφράτη».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Τουρκία και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για τον τρόπο αποκατάστασης της διακυβέρνησης της πόλης κατά την απελευθέρωση της.

Παρατείνεται η «ανθρωπιστική παύση» των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα επιμείνει στην κατάπαυση του πυρός στη συριακή πόλη Χαλέπι εκτός εάν οι μαχητές εξαπολύσουν επίθεση.

«Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί λογικό η ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μην πραγματοποιήσει πλήγματα στο ανατολικό Χαλέπι, αν οι μαχητές δεν ξεκινήσουν μαχητική δράση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μια εκεχειρία, η οποία αποφασίστηκε μονομερώς από τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση, τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας, στο Χαλέπι, που είναι διαιρεμένο μεταξύ των συνοικιών που ελέγχονται από τους αντάρτες και εκείνων που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Αυτή η «ανθρωπιστική παύση» είχε σκοπό να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών και την υποχώρηση των μαχητών. Όμως οι οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι που δημιουργήθηκαν με αυτό τον σκοπό έχουν μείνει σχεδόν έρημοι. Από τις 18 Οκτωβρίου η Ρωσία έχει διακόψει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν σχεδόν καθημερινοί.

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μεγάλη επίθεση γα την ανακατάληψη συνοικιών του Χαλεπιού.

Η πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας είναι ένα μεγάλο διακύβευμα τόσο για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και για τους εξεγερμένους που αντιπαρατίθενται από το 2011 σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 300.000 θανάτους.

Ωστόσο η μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά όσον αφορά τη μάχη της Ράκας, έγκειται στο διπλωματικό επίπεδο, στο οποίο η συγκεκριμένη επιχείρηση εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την Ουάσινγκτον.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, αναγνώρισε χθες ότι υπάρχουν «πολλά συμφέροντα», πιθανόν αντικρουόμενα, των «διαφόρων μερών» στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας.
Παρότι συμπεριλαμβάνουν άραβες μαχητές, στις ΣΔΔ κυριαρχούν οι κουρδικές μονάδες, οι οποίες θεωρούνται από την Ουάσινγκτον οι πιο αποτελεσματικές στις εχθροπραξίες εναντίον του ΙΚ.

Αλλά η αμερικανοκουρδική συνεργασία αυτή προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, επίσης στενό σύμμαχό των ΗΠΑ, για τον οποίο όμως ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την αυτονομία που ποθούν οι Κούρδοι της Συρίας.

«Οι Κούρδοι δέχθηκαν να διεξαγάγουν αυτή την επιχείρηση για να προστατεύσουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», εκτίμησε ο Μουτλού Τσιβίρογλου, κούρδος ειδικός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Και παράλληλα, για να «δείξουν στον κόσμο ότι αυτοί είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να κερδίσει το ΙΚ».

Οι ΣΔΔ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια «συμφωνία» με την Ουάσινγκτον για να μην δοθεί απολύτως κανένας ρόλος στους Τούρκους στην επιχείρηση στη Ράκα. Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως συζητούν με όλους τους συμμάχους τους -συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας- για την επιχείρηση και το τι θα ακολουθήσει.

#Μένουμε_σπίτι: Δεν φαντάζεστε τι κάνει ο Αποστόλης Τότσικας τώρα που μένει σπίτι (pics)

01:10

Έτσι θα παραμείνεις γυμνασμένος ακόμα και αν νομίζεις ότι γέρασες

01:00

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη: Είμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό και χάνουμε κάθε μέρα

00:45

Κορονοϊός: Με διάταγμα Τραμπ εταιρείες - κολοσσοί θα φτιάχνουν αναπνευστήρες

00:32

Αυτό το κορμί μπήκε στο αυτοκίνητο μόνο για να φωτογραφηθεί

00:17

Σήμερα 03/04: Φύσηξε φρέσκος αέρας

00:10

Επιναν καθημερινά νερό με λεμόνι. Μόλις μάθετε τους λόγους θα το ξεκινήσετε αμέσως...

00:09

Σαν σήμερα το 1770 γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

00:00

Συγκλονίζει 29χρονος που νίκησε τον κορονοϊό: «Τους ρωτούσα αν θα πεθάνω, μου έλεγαν δεν ξέρουμε»

23:55

Κορoνοϊός Ιταλία: Ερευνητές νοσοκομείου απομόνωσαν και «φωτογράφισαν» τον ιό (pics)

23:50

Εβαζε το ψωμί στο ψυγείο για να το κρατά... φρέσκο! Δείτε το κόλπο που θα δοκιμάσετε αμέσως...

23:45

Ο Σάκης Τανιμανίδης σε απόγνωση με τα μαλλιά του! Το θέμα που βασανίζει όλους τους άντρες (photos)

23:45
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved