ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία-κόλαφος: Η αστυνομία του Ιράκ βασάνισε και σκότωσε άμαχους στη Μοσούλη (Vid)

Καταγγελία-κόλαφος: Η αστυνομία του Ιράκ βασάνισε και σκότωσε άμαχους στη Μοσούλη (Vid)

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε σήμερα (10/11) ότι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ βασάνισαν και σκότωσαν χωρικούς νότια της Μοσούλης, που αποτελεί την πρώτη αναφορά του είδους για ισχυρισμούς παραβίασης δικαιωμάτων σε μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επανακτηθεί η πόλη από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι τα θύματα συμπεριλαμβάνουν «μέχρι έξι» άτομα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποπεριφέρειες Σούρα και Καγιάρα τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας υποψιάζονταν ότι πρόσκεινταν στη σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση που το 2014 κατέλαβε ένα τρίτο του Ιράκ.

«Άντρες με στολές της κρατικής αστυνομίας έχουν διαπράξει πολλαπλούς παράνομους φόνους, συλλαμβάνοντας και μετά εσκεμμένα σκοτώνοντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Μοσούλης», είπε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια για την έρευνα στο γραφείο της Αμνηστίας στη Βηρυτό.

Εκπρόσωποι της κρατικής αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκουν, δεν ήταν εύκαιροι για δηλώσεις.

Η επιχείρηση της Μοσούλης, που περιλαμβάνει μια συμμαχία δυνάμεων από 100.000 στρατιώτες, δυνάμεις ασφαλείας, Κούρδους Πεσμεργκά και σιίτες μουσουλμάνους μαχητές, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα αλλά μέχρι τώρα έχει ανακτήσει μόνο ένα μικρό τμήμα της πόλης.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει αρκετά επεισόδια στις 21 Οκτωβρίου ή γύρω από την ημερομηνία αυτή, όταν ξεχωριστές ομάδες ανδρών κακοποιήθηκαν με καλώδια και κοντάκια όπλων προτού τουφεκιστούν. Σε μια περίπτωση, το κεφάλι ενός άνδρα είχε αποκοπεί από το σώμα του, είπε.

Η Αμνηστία είπε ότι χωρίς απόδοση ευθυνών, οι βιαιοπραγίες μπορεί να επαναληφθούν σε άλλα χωριά και άλλες κωμοπόλεις καθώς συνεχίζει η επιχείρηση για τη Μοσούλη.