ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Ο Τραμπ είναι πιθανόν καλύτερος από την Κλίντον για την Ευρώπη»

Γερμανία: «Ο Τραμπ είναι πιθανόν καλύτερος από την Κλίντον για την Ευρώπη»

Αμερικανικές εκλογές: «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κόσμος αντιδρά σοκαρισμένος ή με αποτροπιασμό, αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα», δήλωσε ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Εντμουντ Στόιμπερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, στην οποία εξηγεί τι θα μπορούσε να αλλάξει τώρα στην Ευρώπη.

Ήταν ένας σκληρός προεκλογικός αγώνας από τον οποίο τελικά βγήκε νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ και από γερμανικής απόψεως πολλά φαντάζουν αβέβαια. Η καγκελάριος Μέρκελ διατύπωσε όρους για τη συνεργασία μαζί του και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ ζήτησε από τον Τραμπ να αποσαφηνίσει άμεσα τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική, αλλά «για την Ευρώπη η εκλογή αυτή θα είναι μια πραγματική αλλαγή», είπε ο Στόιμπερ στο γερμανικό περιοδικό.

Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να είναι η παγκόσμια αστυνομία και η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες από πριν.

Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει κατά τον Στόιμπερ ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, διότι η «ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ» θα γίνει πιο λεπτή και «η Ευρώπη θα πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της - αλλά και την προσφυγική κρίση θα πρέπει η Ευρώπη να την αντιμετωπίσει απολύτως μόνη της», όπως τόνισε.

«Τις σχέσεις με τη Ρωσία ο Τραμπ θα προσπαθήσει να τις ρυθμίσει σε ένα προσωπικό επίπεδο», είπε επίσης ο Βααυρός πολιτικός και «αυτό μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι».

Στο ερώτημα εάν είναι καλύτερη η εκλογή Τραμπ ως προέδρου, επειδή δια της αναθερμάνσεως των σχέσεων με τη Ρωσία δημιουργεί ελπίδες για να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη για την Ουκρανία, ο Σόιμπερ απάντησε: «Δεν μπορεί κανείς φυσικά ακόμα να το πει με βεβαιότητα, αλλά είναι δυνατόν».