ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Μπαν Κι-μουν για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ

Ικανοποίηση Μπαν Κι-μουν για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ
Την ικανοποίησή του για την πρώτη συνάντηση που είχε η Βιρμανή αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σου Κι με τον πρόεδρο της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, εξέφρασε σήμερα...

Την ικανοποίησή του για την πρώτη συνάντηση που είχε η Βιρμανή αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σου Κι με τον πρόεδρο της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έκκληση για επιπλέον μέτρα που θα επιτρέψουν την εθνική συμφιλίωση.


"Το εάν ο νέος αυτός διάλογος και οι άλλες τελευταίες εξελίξεις θα συμβάλουν στην πρόοδο της Μιανμάρ θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο όλες οι πλευρές θα επιλέξουν να συνεργαστούν", τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία ο Μπαν Κι-μουν καλεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές να "αδράξουν" την ευκαιρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση για την απελευθέρωση περίπου 2.000 πολιτικών κρατουμένων, θέμα που χαρακτηρίζει ως "προτεραιότητα" για τις προοπτικές της εθνικής συμφιλίωσης και της μετάβασης στη δημοκρατία.

Το καθεστώς της Μιανμάρ επέτρεψε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2010, την επίσκεψη στη χώρα του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Οζέα Κουιντάνα.

Ο Κουιντάνα έφθασε την Κυριακή στη Μιανμάρ και συναντήθηκε με πολλούς υπουργούς, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντησή του με την Σου Κι.