ΚΟΣΜΟΣ

DW: Τα «πράσινα» τζαμιά του Μαρόκου

DW: Τα «πράσινα» τζαμιά του Μαρόκου
Τα πρώτα τζαμιά με φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη έκαναν την εμφάνισή τους στο Μαρακές, ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα. Ο βασιλιάς του Μαρόκου βιάζεται να βάλει τη χώρα σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας. Τα πρώτα τζαμιά με φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη έκαναν την εμφάνισή τους.

Λέγεται ότι το πράσινο ήταν το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ. Γι' αυτό και οι στέγες πολλών τζαμιών είναι στρωμένες με πράσινα κεραμίδια ή είναι βαμμένες πράσινες. Τώρα οι ναοί λατρείας των Μουσουλμάνων θα γίνουν και ενεργειακά «πράσινοι» με μαύρα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες. Το Μαρόκο αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο στο τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα τζαμιά όχι μόνο ως χώρος προσευχής αλλά και οικολογικής ευαισθητοποίησης

Το τζαμί Ας Σούνα στο κέντρο της πρωτεύουσας Ραμπάτ είναι το πρώτο με τέτοια πάνελ. Τοποθετήθηκαν πριν από δύο χρόνια χωρίς να φαίνονται από μέσα. Ο στόχος είναι μέχρι το 2019 να γίνουν «πράσινα» κι άλλα 600 τζαμιά. Αυτήν την περίοδο τρέχουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τα πρώτα 100. Τα τεμένη είναι ο κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής στροφής που επιχειρείται στη χώρα.

«Τα τζαμιά είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης», τονίζει ο Γιαν Κρίστοφ Κούρτσε από τη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας, που στηρίζει το πρότζεκτ.

«Γιατί κατέχει κεντρική θέση στη ζωή πολλών Μαροκινών και έτσι μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το θέμα». Σε πρώτη φάση θα διαμορφωθούν τα κρατικά τζαμιά των μεγαλουπόλεων, όπως στη Ραμπάτ, τη Καζαμπλάνκα, στη Φες και το Μαρακές.

Θα αποκτήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη θέρμανση νερού, ενώ με λαμπτήρες LED θα επιχειρηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά επιδιώκεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40%. «Συγκεκριμένα, λόγω του πιλοτικού προγράμματος με το τζαμί Ας Σούνα στο Ραμπάτ έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας από 600 σε 100 ευρώ» δηλώνει ο Αχμέτ Μπουζίντ, υπεύθυνος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων στην ενέργεια SIE. «Άλλος στόχος όμως είναι και η απομυθοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας» υποστηρίζει ο Μπουζίντ, «γιατί υπάρχουν ακόμη πολλοί που φοβούνται ότι το φως από LED θα καταστρέψει τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και θα μεταβάλει τους τόπους προσευχής σε αίθουσες εγχειρήσεων».

Οικολογία και Ισλάμ

Είναι λογικό ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη πειστεί για την ωφέλεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί οι τιμές είναι ακόμη σχετικά χαμηλές στο Μαρόκο. Το πρότζεκτ συνοδεύεται με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σπότ, workshop για ιερείς και μετεκπαιδεύσεις για επιχειρήσεις με είδη υγιεινής.

Τεχνολογία και θρησκεία θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι με χέρι, αφού τα «πράσινα» τζαμιά είναι τμήμα ενός φιλόδοξου προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο το 2020 το Μαρόκο θα πρέπει να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 42% των αναγκών του.

Αρχές του χρόνου ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄ εγκαινίασε το μεγαλύτερο στον κόσμο πάρκο φωτοβολταικής ενέργειας κοντά στη Σαχάρα. Ο μονάρχης βιάζεται για οικονομικούς λόγους, η χώρα δεν διαθέτει πόρους για να εισάγει πετρέλαιο και λιγνίτη, ενώ με την ενεργειακή στροφή προσελκύονται ξένοι επενδυτές.

Εκτός από τα τζαμιά θα ακολουθήσουν δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, φυλακές, υπουργεία. « Ήταν λογικό να ξεκινήσουμε από τα τζαμιά γιατί είναι όλα ίδια και έχουν ολόκληρη τη χρονιά σχετικά σταθερή κατανάλωσης ενέργειας», επισημαίνει ο Αχμέντ Μπουζίντ.

Η ιδέα του οικολογικού Ισλάμ δεν είναι νέα. Ήδη από τη δεκαετία του 70 επιχείρησαν ιμάμηδες να συνδέσουν το δίδαγμα του Κορανίου με την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα πέρυσι, πολλοί νομοδιδάσκαλοι του Ισλάμ έκαναν έκκληση στη λεγόμενη «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης» για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄του Μαρόκου, που είναι και θρησκευτικός ηγέτης, εμφορείται από τη φιλοδοξία να αφήσει οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα του με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.

Ρoή Ειδήσεων