ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Γαλλία: Αποτράπηκε τρομοκρατική επίθεση την περίοδο των Χριστουγέννων (Vid)

Συναγερμός στη Γαλλία: Αποτράπηκε τρομοκρατική επίθεση την περίοδο των Χριστουγέννων (Vid)

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: Οι γαλλικές Αρχές συνέλαβαν αρκετά άτομα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα οποία κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν σύντομα να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve.

«Επτά άτομα, ηλικίας 29 έως 37 ετών, έχουν συλληφθεί, είναι Γάλλοι, Μαροκινοί και Αλγερινοί», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Γαλλία δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά έως σήμερα τέτοιου τύπου τρομοκρατική απειλή», δήλωσε.

Όλοι οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην πόλη του Στρασβούργου στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα με τη Γερμανία, και στο λιμάνι της πόλης της Μασσαλίας στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν, οι έξι δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις γαλλικές Αρχές.

«Αποτρέψαμε μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Cazeneuve.

«Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των ρόλων των συλληφθέντων και στην εξακρίβωση αν η αποτραπείσα επίθεση ήταν έτσι συντονισμένη ώστε να πληγούν ταυτοχρόνως διαφορετικοί στόχοι στη γαλλική επικράτεια», πρόσθεσε.

Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης «επέτρεψε την ματαίωση μία τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό στο έδαφός μας», είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Cazeneuve δήλωσε ότι μία πρώτη σειρά συλλήψεων, πέντε ατόμων που ανήκαν στο ίδιο δίκτυο, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro. Έπειτα από την πρώτη αυτή επιχείρηση, δύο από τους πέντε συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα λίγο πριν από το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, καθώς δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μία άνευ προηγουμένου τζιχαντιστική απειλή, η οποία εκφράσθηκε με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τον Ιούλιο 2016 στη Νίκαια.

Από την αρχή του έτους, 418 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ερευνών που έχουν σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 142 συλλήψεις, 52 άτομα έχουν προφυλακισθεί και 21 έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα.

Μόνο τον Νοέμβριο, 43 άτομα συνελήφθησαν και από αυτούς 28 παραπέμφθηκαν σε δίκη, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις