ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σύλληψη Σύρου πρόσφυγα με εκρηκτικά - Σχέση με ΙΚ βλέπουν οι Αρχές

Γερμανία: Σύλληψη Σύρου πρόσφυγα με εκρηκτικά - Σχέση με ΙΚ βλέπουν οι Αρχές

Ο άνδρας κρατείται στην Στουτγκάρδη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο Σύρο πρόσφυγα, που φέρεται να πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από την απόπειρα του να διασχίσει τα σύνορα προς την Δανία, μεταφέροντας υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβιστικού μηχανισμού, ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα της Στουτγκάρδης.

Ο άνδρας, βρισκόταν στην Γερμανία για κάποιο διάστημα, αλλά δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα πότε εισήλθε στην χώρα, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γιαν Χέλτσνερ.

«Διαθέτουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν προσκείμενος στο ΙΚ», σημείωσε ο Χέλτσνερ.

Πρόσθεσε πως ο άνδρας συνελήφθη την Κυριακή (20/11) στην νότια πόλη Ουλμ έπειτα από την αποτυχημένη του προσπάθεια να περάσει στην Δανία μια μέρα νωρίτερα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Δεν γνώριζε αν είχε χορηγηθεί στον 20χρονο άσυλο στην Γερμανία.

«Μετέφερε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβιστικού μηχανισμού», τόνισε ο Χέλτσνερ.

Όπως σημείωσε η έρευνα συνεχίζεται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν ο άνδρας είχε έρθει σε επικοινωνία με τζιχαντιστές του ΙΚ εκτός Γερμανίας. «Μέχρι τώρα, δεν έχουμε επιπλέον υπόπτους. Δεν μπορούμε να πούμε αν κρύβονται άλλοι πίσω από την υπόθεση».

Τον Ιούλιο η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, μία μέσα σε ένα τρένο κοντά στο Βούρτσμπουργκ και μία σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Άνσμπαχ.

Τον Οκτώβριο, ο Τζάμπερ Αλμπάκρ, ο Σύρος πρόσφυγας που είχε συλληφθεί με υποψίες ότι σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του και σύμφωνα με τις Aρχές, αυτοκτόνησε.

Σχετικές ειδήσεις