ΚΟΣΜΟΣ

Μουαμάρ Καντάφι: Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός

Μουαμάρ Καντάφι: Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός
Ήταν 7 Απριλίου του 1976, όταν το καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι εκτέλεσε δημόσια τους τότε εξεγερμένους στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης…

Ήταν 7 Απριλίου του 1976, όταν το καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι εκτέλεσε δημόσια τους τότε εξεγερμένους στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης…

Σήμερα, 35 χρόνια και τέσσερις μήνες αργότερα, οι εξεγερμένοι της Λιβύης εκτελούν τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Καντάφι. Το τέλος εποχής του Συνταγματάρχη, έχει έρθει την τελευταία εβδομάδα. Οι λίβυοι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει την Τρίπολη, έφτασαν μέχρι την οικεία του Καντάφι και πλέον ο στόχος είναι ένας: Ο Μουαμάρ Καντάφι καταζητείται νεκρός ή ζωντανός.

Και αν το ΝΑΤΟ δηλώνει πως δεν έχει στόχο τον συνταγματάρχη, δεν ισχύει το ίδιο και για τους Λίβυους εξεγερμένους, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τον Καντάφι. Σήμερα ομάδα των αντικαθεστωτικών, πολιορκούν συγκροτήματα διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται κοντά στην οικεία του Καντάφι.

Μάλιστα, οι εξεγερμένοι πιστεύουν πως κάπου εκεί βρίσκεται τόσο ο ίδιος, όσο και οι γιοί του. Ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε επίσης ότι περισσότεροι από 30 άνδρες που πιστεύεται ότι είναι μαχητές πιστοί στον Καντάφι σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο στην κεντρική Τρίπολη και τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες, το οποίο δείχνει ότι εκτελέστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας αντικαθεστωτικός που παίρνει μέρος στις μάχες, τονίζει πως οι εξεγερμένοι βρίσκονται πολύ κοντά στα ίχνη του Λίβυου ηγέτη: «Είναι μαζί με τους γιούς του. Βρίσκονται μέσα σε μια τρύπα. Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό», επισημαίνει δίνοντας το στίγμα των αντικαθεστωτικών οι οποίοι θέλουν να δουν πάση θυσία τον Καντάφι νεκρό.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Οάνα Λουνγκέσκου διαψεύδει πως το ΝΑΤΟ έχει στόχο τον Καντάφι, λέγοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτικός συντονισμός του Οργανισμού με τους εξεγερμένους.

Στο μεταξύ ο Άρεφ αλ Νάγεντ, πρεσβευτής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, δήλωσε ότι θα απαιτηθεί η βοήθεια του ΟΗΕ για την επανασύσταση της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης, αλλά δεν θα ζητηθεί να σταλούν ξένα χερσαία στρατεύματα.

Το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται στο τέλος του. Πολλοί Λίβυοι ήδη πανηγυρίζουν τη νίκη επί του Συνταγματάρχη, ωστόσο όλα αρχίζουν τώρα.

Ο ηγέτης των εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας: «Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής αποσταθεροποίησης εάν δεν υπάρξει ταχεία αποδέσμευση κεφαλαίων, καθώς αυτό θα σηματοδοτήσει "την αποτυχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να παρέχει αναγκαίες υπηρεσίες και να καταβάλει τους μισθούς ανθρώπων που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι προτεραιότητές μας δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται αμέσως»…