ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη γκάφα της Europol: Διέρρευσαν στο διαδίκτυο μυστικά αρχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις

Επικίνδυνη γκάφα της Europol: Διέρρευσαν στο διαδίκτυο μυστικά αρχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις

Πληροφορίες που αφορούν πολλές διεθνείς έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες έχει συντάξει η Europol, αφέθηκαν κατά λάθος σε ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χωρίς κάποιον κωδικό ασφαλείας για την προστασία του περιεχομένου, όπως μετέδωσε σήμερα (30/11) ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή.

Η τηλεοπτική εκπομπή Zembla επικαλέστηκε τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Βιλ βαν Γκέμερτ ο οποίος παραδέχτηκε ότι γνωρίζει το συμβάν.

Σύμφωνα με την εκπομπή, η διαρροή προκλήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο, ο οποίος είχε πάρει φακέλους στο σπίτι του -κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Europol- και τους είχε φυλάξει στο σκληρό δίσκο υπολογιστή συνδεδεμένου με το Ίντερνετ χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το περιεχόμενο ήταν προσβάσιμο στον καθένα.

Η εκπομπή δεν αναπαρήγαγε το περιεχόμενό τους, το οποίο όπως είπε, περιείχε πληροφορίες για 54 διαφορετικές αστυνομικές έρευνες περιλαμβανομένων των ονομάτων και των αριθμών τηλεφώνων των υπόπτων.

Ο Βαν Γκέμερτ δήλωσε ότι δεν προκύπτει να έχει δει κάποιος άλλος τα έγγραφα πέραν των δημοσιογράφων του Zembla, αλλά δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία), ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου που βοηθά τις αστυνομικές Αρχές στα κράτη-μέλη του μπλοκ, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ολλανδή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και ευρωβουλευτής Σόφι Ιν΄τ Βελντ έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter: «Τεράστια διαρροή δεδομένων. Θα καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον διευθυντή της Europol να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σχετικές ειδήσεις