ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα - Ραγδαίες εξελίξεις σε όλη την ΕΕ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα - Ραγδαίες εξελίξεις σε όλη την ΕΕ

Ειδήσεις για ιταλικό δημοψήφισμα:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι - Στην «κόψη του ξυραφιού» ο Ιταλός πρωθυπουργός – Ντόμινο εξελίξεων στην Ευρωζώνη - Συναγερμός στις Βρυξέλλες.

ΡΕΝΤΣΙ Ή ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ;

Λίγες ώρες απομένουν για την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, που θα κρίνει την αλλαγή και μεταρρύθμιση των εξουσιών του Κοινοβουλίου της Ιταλίας, καθώς και την κατάτμηση των αρμοδιοτήτων του κράτους, των περιφερειών και των διοικητικών οργάνων.

Παράλληλα, όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος ενδέχεται να οδηγήσει σε παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι οι συνέπειες του αποτελέσματος μπορεί να προκαλέσουν ισχυρή «σεισμική δόνηση» στις διεθνείς Αγορές, ακόμη και να κρίνουν την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Ποια είναι όμως τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη μέρα;

Εάν επικρατήσει το «ναι»

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτή τη μεταρρύθμιση και στη συνέχεια την έθεσε ενώπιον όλων των πολιτικών παρατάξεων, βγαίνει ενισχυμένος.

Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές στον απόηχο της νίκης του. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και μόνο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την εξουσία να διαλύσει τη Βουλή.

Εάν επικρατήσει το «όχι»

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία. Υποβάλλει μεν την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.

Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη.

Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο, εάν ληφθούν κατά γράμμα υπ’ όψιν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, είναι ο ορισμός μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.

Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Το τρίτο και πιο απίθανο σενάριο είναι η άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου ασύμβατα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Όμως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στις Βρυξέλλες - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ιταλικό Δημοψήφισμα

Ρoή Ειδήσεων