ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Ολική ανατροπή στη συμμετοχή των πολιτών - Αγωνία για το αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα Ιταλία: Ολική ανατροπή στη συμμετοχή των πολιτών - Αγωνία για το αποτέλεσμα

Ειδήσεις | Δημοψήφισμα Ιταλία: Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα, Κυριακή (04/12/2016) στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που δημοσιεύουν τα ιταλικά ΜΜΕ, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών σε αυτό φτάνει το 57,2%, κάτι που αριθμητικά αποτιμάται σε περίπου 47 εκατ. άτομα - Τα exit poll δείχνουν νίκη του «ΟΧΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΟ «ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ» ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ - ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ΝΑΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος.

Το «ΟΧΙ» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας, ο κ. Ρέντσι θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό της χώρας στη 01:00 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Σημειώνεται πως προγενέστερες μετρήσεις του ιταλικού ΥΠΕΣ έδιναν εξαιρετικά χαμηλές μετρήσεις ως προς τη συμμετοχή, σε ποσοστό που έφτανε το 20,14%.

Φαίνεται, τελικά, πως οι Ιταλοί υπέκυψαν στις εκκλήσεις του πολιτικού κόσμου, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει άμεσες συνέπειες τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για το μέλλον της Ευρώπης των 28.

Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες στην Ιταλία κλείνουν απόψε στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή μη του κ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία.

Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα στην Ιταλία ως μια «δοκιμασία ισχύος των αντιευρωπαϊκών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη χώρα».

Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.

«Εάν το δημοψήφισμα του Ρέντσι αποτύχει, θα φανεί ως ακόμη μία συμβολική νίκη των λαϊκιστών, με σοβαρές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ», αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύει η βρετανική Telegraph.

«Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ θα γίνει πιο αμυντική και εσωστρεφής και θα είναι πλέον ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της, οι οποίοι στρέφονται προς τα λαϊκιστικά κόμματα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανάλυση.

Τα έκανε «μούσκεμα» ο Ρέντσι: Ξέχασε την ταυτότητά του!

Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την γκάφα του Ιταλού «premier», Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πήγε μεν να ψηφίσει αλλά ξέχασε να πάρει μαζί του την ταυτότητά του.

Ο Ρέντσι εισήλθε στην αίθουσα και είπε στην εφορευτική επιτροπή: «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

RENZI FAMILY2

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».

Σημειώνεται πως στην Ιταλία ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως αν έστω ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής αναγνωρίσει τον ψηφοφόρο τότε, ακόμα και χωρίς έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, έχει δικαίωμα ψήφου.

Ψήφισε ο «Καβαλιέρε», αλλά τα φλας άστραψαν για τη Φραντσέσκα...

Στην κάλπη προσήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Forza Italia», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά την παράσταση έκλεψε η 30χρονη σύντροφός του, Φραντσέσκα Πασκάλε.

berlusconi

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους πολίτες, έριξε το «καρφί» του εναντίον του Ματέο Ρέντσι, λέγοντας: «Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία».

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για το ιταλικό δημοψήφισμα

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το δημοψήφισμα στην Ιταλία

Σχετικές ειδήσεις