ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ – Η πρώτη μετά το 1945

Χαβάη: Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ – Η πρώτη μετά το 1945

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη όταν επισκεφθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, όπως ανακοίνωσε σήμερα (6/12) ο εκπρόσωπός του.

«Στόχος της επίσκεψης είναι να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου, όχι να ζητήσει συγγνώμη», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Θα είναι μια ευκαιρία να δείξει στις επόμενες γενιές την αποφασιστικότητά μας να μην επαναλάβουμε τις φρικαλεότητες και τα δεινά του πολέμου, καθώς και να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Άμπε, που θα βρίσκεται στη Χαβάη στις 26 και 27 Δεκεμβρίου, είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το σημείο στο οποίο επιτέθηκε η Ιαπωνία εναντίον των ΗΠΑ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, γεγονός που επίσπευσε την είσοδο των Αμερικανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη του Άμπε πραγματοποιείται μετά το ταξίδι τον Μάιο στη Χιροσίμα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που έχει μεταβεί στην ιαπωνική πόλη στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν το 1945 την ατομική βόμβα.

Ομπάμα και Άμπε έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 27 Δεκεμβρίου μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμή των νεκρών του Περλ Χάρμπορ. Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την ιαπωνική επίθεση.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, που βρίσκεται σήμερα στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της τελευταίας του περιοδείας στην Ασία, χαιρέτισε την είδηση. «Θα πω στον Άμπε πόσο χάρηκε ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και όλοι μας, για την επίσκεψή του στη Χαβάη σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η ιαπωνοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε ο Κάρτερ στη διάρκεια επίσκεψής του σε μια ναυτική βάση των Δυνάμεων Αυτοάμυνας, επίσημη ονομασία του ιαπωνικού στρατού.

(Δείτε ντοκιμαντέρ σχετικά με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ)

Σχετικές ειδήσεις