ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Είναι γελοίο να λένε ότι η Ρωσία υπονόμευσε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Είναι γελοίο να λένε ότι η Ρωσία υπονόμευσε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Ειδήσεις | Ντόναλντ Τραμπ: Σαφείς αποστάσεις από τις πληροφορίες της CIA που ήθελαν τη Ρωσία να επιδιώκει παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε την Κυριακή (11/12/2016) ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Fox News Sunday».

«Νομίζω ότι είναι γελοίο. Νομίζω ότι είναι μία ακόμη δικαιολογία. Δεν το πιστεύω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση για την αποκάλυψη της εφημερίδας «Washington Post».

«Εκείνοι [η CIA] δεν ξέρουν αν είναι η Ρωσία, η Κίνα ή κάποιος άλλος που υπέκλεψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολιτικών οργανισμών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Θα μπορούσε να είναι κάποιος στο κρεβάτι του, κάπου. Δεν έχουν ιδέα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι οι Δημοκρατικοί που δημοσιοποιούν αυτές τις πληροφορίες επειδή υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει κατά πόσον σκοπός των Δημοκρατικών με αυτές τις αποκαλύψεις είναι να τον εξασθενίσουν είπε: «Θα μπορούσε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών εκτός της CIA αμφισβητούν αυτή την εκδοχή. «Ορισμένες ομάδες δεν συμφωνούν απαραίτητα. Προσωπικά, [πιστεύω πως] θα μπορούσε να είναι η Ρωσία. Δεν το πιστεύω στ’ αλήθεια. Όμως ποιος ξέρει. Ούτε κι εγώ ξέρω πλέον. Δεν ξέρουν και δεν το ξέρω».

Ερωτηθείς για την πρόταση των υπηρεσιών πληροφοριών να τον ενημερώσουν, ο Τραμπ απάντησε: «Θα τη λάβω, όταν τη χρειάζομαι».

«Δεν χρειάζομαι να μου λέει κάποιος το ίδιο πράγμα και τις ίδιες λέξεις κάθε μέρα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Γιατί μπορεί να κρατήσει οκτώ χρόνια», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος εξελέγη στις 8 Νοεμβρίου για τετραετή θητεία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και η διεύθυνση πληροφοριών (DNI) –που προΐσταται των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών- είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως «η Ρωσία υπέκλεψε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προσωπικοτήτων και πολιτικών οργανισμών με σκοπό να παρέμβει στην αμερικανική εκλογική διαδικασία» χωρίς να διευκρινίζουν το είδος αυτής της παρέμβασης.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η Washington Post δήλωσαν πως πηγές που συνδέονται με τη Μόσχα διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, του Τζον Ποντέστα, και του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ρώσοι κυβερνοπειρατές επιτέθηκαν επίσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ωστόσο τίποτα δεν έχει διαρρεύσει σχετικά με τις αποκαλύψεις τους για αυτό τον στόχο.

Τα συμπεράσματα της CIA δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (09/12/2016), λίγο αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις πειρατείες στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε παρακάτω τι γράφει στο twitter του ο Ντόναλντ Τραμπ