ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση ξανά το Χαλέπι: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί – Στο έλεος του Θεού οι άμαχοι (videos)

Κόλαση ξανά το Χαλέπι: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί – Στο έλεος του Θεού οι άμαχοι (videos)

Η νέα κλιμάκωση της βίας οδήγησε πολλούς τρομοκρατημένους κατοίκους να αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους αναζητώντας εναγωνίως καταφύγιο.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι σφοδροί βομβαρδισμοί έσπειραν τον πανικό σήμερα στους κατοίκους του Χαλεπιού που αναζητούσαν μάταια καταφύγιο να κρυφτούν, μετά την αναστολή της συμφωνίας που προέβλεπε την απομάκρυνσή τους από τις τελευταίες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν και κλιμακώθηκαν έπειτα από μια παύση πολλών ωρών που επρόκειτο να επιτρέψει σε χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και στο χείλος του λιμού, να μπορέσουν να εξέλθουν από τις ελάχιστες πλέον συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι είδε ένα άρμα μάχης του συριακού στρατού να ανοίγει πυρ εναντίον των ανταρτοκρατούμενων τομέων, ενώ την ίδια ώρα η πολεμική αεροπορία της Συρίας συνέχιζε έως αργά το απόγευμα να σφυροκοπά την περιοχή στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική», είπε ο αντάρτης Μοχάμαντ αλ Κατίμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Χαλέπι. «Οι τραυματίες και νεκροί κείτονται στους δρόμους, κανείς δεν τολμά να τους απομακρύνει. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιστρέψαμε στην πρότερη κατάσταση» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η απώλεια του ελέγχου του Χαλεπιού θα σηματοδοτήσει το τέλος της εξέγερσης σε αυτήν την πόλη σύμβολο, το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέλαβαν οι αντάρτες το 2012. Αντιθέτως, θα πρόκειται για την σημαντικότερη νίκη για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τη Ρωσία και το Ιράν, μετά την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Συνομιλία Πούτιν - Ερτνογάν

Η συμφωνία εκκένωσης που συνήφθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Άγκυρας θα είχε επιτρέψει τους αντάρτες να αποχωρήσουν από την πόλη έπειτα από 4 μήνες πολιορκίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν εκ νέου τις βιαιοπραγίες, την ώρα που η Τουρκία, υπέρμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Ως αποτέλεσμα τα περίπου 20 λεωφορεία στα οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν όσοι φεύγουν από τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας παραμένουν σταθμευμένα στο Σαλαχεντίν, περιοχή που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και δεν έχουν προσεγγίσει την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι ωστόσο μάταια περίμεναν να τα δουν αναμένοντας μέσα στο κρύο και την βροχή. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο πεζοδρόμιο μην έχοντας μέρος να καταφύγουν.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και «όταν επιτευχθεί μια συμφωνία, οι συριακές αρχές θα την ανακοινώσουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης των αμάχων και της δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το ανατολικό Χαλέπι όσο το δυνατόν συντομότερα, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια μετά το άνοιγμα των ασφαλών διαδρόμων.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών, η κυβέρνηση και το Ιράν «θέλουν να συνδέσουν την συμφωνία» με την άρση της πολιορκίας από τους αντάρτες των χωριών Φούα και Κεφράγια, που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά). Αυτά τα χωριά τα βομβάρδισαν οι αντάρτες νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, μια πλευρά που πρόσκειται στην συριακή κυβέρνηση, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από 2.000 σε 10.000.

Σύμφωνα με την οργάνωση των ανταρτών Νουρεντίν αλ Ζίνκι, η συμφωνία προβλέπει την εκκένωση καταρχάς «των τραυματιών και των αμάχων», κατόπιν των εξεγερθέντων μαζί με τα ελαφριά όπλα, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές των επαρχιών Χαλέπι και Ιντλίμπ.

«Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν υπό πολιορκία σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων» στο Χαλέπι, επιβεβαίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε έπειτα από την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τουλάχιστον 82 άμαχοι» σκοτώθηκαν στις συνοικίες που ανακατέλαβε ο στρατός, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επιπλέον, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα ότι οι ομάδες των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις συνοικίες υπό πολιορκία και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Συνολικά περισσότεροι από 465 κάτοικοι, μεταξύ αυτών 62 παιδιά, σκοτώθηκαν στο ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη την 15η Νοεμβρίου της επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν πλέον το 90% της πόλης. Την ίδια ώρα, 142 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανταρτών.

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει ανήμπορη να τερματίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία, η Ουάσιγκτον και το Παρίσι κάλεσαν «διεθνούς παρατηρητές» να επιβλέψουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η ανακατάληψη του Χαλεπιού από τη Δαμασκό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχό της τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, μαζί με τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και την Λαττάκεια.

Στο Κουβέιτ, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Χαλέπι, ενώ το Κατάρ αποφάσισε να ακυρώσει τις εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή την Κυριακή «ως αλληλεγγύη» στους κατοίκους της συριακής πόλης.

Ολάντ: Απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι υπό τον «έλεγχο διεθνών παρατηρητών»

Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε σήμερα υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιτακτικότητα από ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πληθυσμοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από το συμβούλιο άμυνας και εθνικής ασφαλείας υπό τον αρχηγό του κράτους.

«Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Σύμφωνα με την προεδρία, «άμεση και χωρίς όρους βοήθεια και προστασία πρέπει να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, χωρίς διάκριση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πέρα από αυτό, υπογράμμισε η προεδρία, «η διαπραγμάτευση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη νίκη κατά της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή».

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο οποίο έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες ο Φρανσουά Ολάντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια «γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία».

«Η δράση που θα αναληφθεί πρέπει να είναι διπλή, να ανοίξουν διάδρομοι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί από την πόλη του Χαλεπίου αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να φθάσουν στο Χαλέπι», επέμεινε. «Αυτό το τελεσίγραφο δεν έχει ημερομηνία», διευκρίνισε ωστόσο, εκτιμώντας πως πρέπει να καταφέρουμε να «διαπραγματευθούμε με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και τους Ρώσους».

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε τη Δευτέρα ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο συριακό καθεστώς, ενώνοντας τη φωνή του με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις οποίες είχε δεχθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους αυτού του τελεσιγράφου.

«Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη», είχε πει ο αρχηγός του κράτους προσθέτοντας: «αν το τελεσίγραφο δεν εισακουστεί, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Ο ΟΗΕ κατηγορεί αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες

Οργανώσεις των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας ΟΗΕ για τη Συρία.

Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή αυτή ανέφερε πως «έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής οργάνωσης Φάταχ αλ Σαμ και της Άχραρ αλ Σαμ εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν».

Η Φάταχ αλ Σαμ, ή Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας, είναι το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης, ή Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που διατείνεται ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα. Η Άχραρ αλ Σαμ είναι μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση η οποία μάχεται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, είχε επισημάνει πως το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας και η οργάνωση Κατάεμπ Αμπού Αμάρα, κατά συγκλίνουσες πηγές, εκτελούσαν αμάχους διότι προσπάθησαν να φύγουν από τις τελευταίες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που παρέμεναν στα χέρια των ανταρτών.

Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο ιδρύθηκε το 2011 από τον ΟΗΕ με αποστολή να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα όπου μαίνεται τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια μια όλο και πιο περίπλοκη ένοπλη σύρραξη.

Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ της έδωσε εντολή να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάσταση στο Χαλέπι.

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες». «Οι άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις καταχρήσεις» από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή ανέφερε εξάλλου πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι και άρα έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τέτοιες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αντιποίνων».

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταδίκασε την επανέναρξη των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς «σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους», μετά την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας για την απομάκρυνση των πολιτών από το ανατολικό Χαλέπι.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Υπενθύμισε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει σαφή ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της και δεν αξιοποιεί την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να το κάνει». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση της Συρίας είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όλους τους άρρωστους και τους τραυματίες--τόσο στους άμαχους όσο και στους μαχητές».

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της ανακωχής που είχε συμφωνηθεί στο ανατολικό Χαλέπι και την αναβολή της απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από εκεί, ο Ζέιντ σημείωσε πως «αν για και τα αίτια υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές, αυτή η επανέναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Η συμφωνία υπήρχε, τα λεωφορεία ήταν εκεί, η πρώτη αυτοκινητοπομπή αναχώρησε και κατόπιν εμποδίστηκε από παραστρατιωτικούς. Αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις