ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι (pics+vids)

Συρία: Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι (pics+vids)

Η Τουρκία σχεδιάζει καταυλισμό στη Συρία για τους εκτοπισμένους αμάχους από το Χαλέπι.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί σήμερα από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, ανέφερε ένας αξιωματικός του στρατού, την ώρα που μια πρώτη αυτοκινητοπομπή αποχώρησε από τον τομέα που ελέγχει η αντιπολίτευση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης αφορούσε 951 ανθρώπους, μεταξύ αυτών περισσότεροι από 200 αντάρτες, όπως επίσης και 108 τραυματίες ανάμεσά τους (και) αντάρτες» επισήμανε ο αξιωματικός.

Την ίδια ώρα οι πρώτες ομάδες των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη του Χαλεπιού έφθασαν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται στο πεδίο και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έφθασαν» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ αλ Ντμπις, επικεφαλής μιας ομάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης κοντά στην κοινότητα Καν αλ Ασάλ, συμπληρώνοντας πως οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) 21 λεωφορεία και 19 ασθενοφόρα που μεταφέρουν αμάχους και τραυματίες αναχώρησαν από το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση τις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, η εκπρόσωπος του WHO στη Συρία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή που εκκενώνεται στην συνοικία Ραμουσάχ: «Είδαμε γυναίκες και μικρά παιδιά να επιβιβάζονται στα λεωφορεία και (μαζί) κάποιους άνδρες. Δεν ήταν γεμάτα. Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά. Ήταν πολύ ήρεμα».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την αποστολή επιπλέον 8 λεωφορείων στην περιοχή για να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους».

Παράλληλα, η δεύτερη οχηματοπομπή που μεταφέρει αντάρτες και τις οικογένειές τους αναχώρησε απόψε από το Χαλέπι, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν στο να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τελευταίων ανταρτοκρατούμενων συνοικιών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.

«Η δεύτερη αυτοκινητοπομπή με ένοπλους άνδρες και τις οικογένειές τους που επιβιβάστηκαν σε 15 λεωφορεία ξεκίνησε», επιβεβαίωσε απόψε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Οι ένοπλοι άνδρες και οι οικογένειές τους θα εγκαταλείψουν την πόλη κατά ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι οχηματοπομπές θα συνεχίσουν έως την απομάκρυνση (όλων) των ένοπλων ανδρών» από την πόλη, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της συριακής τηλεόρασης.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν παραμένει αδιευκρίνιστος. Το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για 4.000 αντάρτες και τις οικογένειές τους, χωρίς να εξηγήσει εάν τα μέλη των οικογενειών προστίθενται στους μαχητές ή αυτό ο αριθμός αντιπροσωπεύει το σύνολο των ανθρώπων που έφυγαν.

Ανεστάλησαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το Χαλέπι

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών πως η απομάκρυνση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι θα είναι γρήγορη και ειρηνική, δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ.

«Σήμερα η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς στην ομάδα δράσης πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν και πως είναι μια γρήγορη, μη γραφειοκρατική, μη παρεισφρητική εκκένωση και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι», είπε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε σήμερα πως τρομοκράτες, όπως τους αποκάλεσε, βομβάρδισαν μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Χαλέπι με ρουκέτες. Το Ikhbariya επικαλείτο δημοσιογράφο του που βρίσκεται στην πόλη.

Ωστόσο ένας κάτοικος σε έναν ανταρτοκρατούμενο τομέα δίπλα στην περιοχή όπου σύμφωνα με το Ikhbariya έπεσαν οι ρουκέτες ανέφερε πως δεν άκουσε ήχους βομβαρδισμών εκεί σήμερα. Η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί όλους τους αντάρτες που μάχονται εναντίον της, τρομοκράτες.

syria1

Στο Χαλέπι «η ανθρωπότητα ψυχορραγεί»

Είκοσι πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την «ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» την ώρα που η «ανθρωπότητα ψυχορραγεί» στο Χαλέπι, σε μια κοινή διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Την ώρα που οι διπλωμάτες της διεθνούς κοινότητας συναντώνται στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και σήμερα στις Βρυξέλλες, η ανθρωπότητα πνέει τα λοίσθια στο Χαλέπι», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, καταγγέλλουν οι 25 μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια Σύρους.

Οι πρώτες ομάδες αμάχων και ανταρτών άρχισαν να απομακρύνονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού σήμερα, μια επιχείρηση η οποία θα σηματοδοτήσει μια κεφαλαιώδους σημασία νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων αναδεικνύει «το κενό, την αναποτελεσματικότητα και την ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» κατήγγειλαν οι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης, η Αμερικανοσυριακή Ιατρική Εταιρεία και η Syria Relief.

«Αυτό που μας σοκάρει, ως στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, είναι ο τρόπος που ένα τόσο τρομαχτικό πράγμα όπως μια επίθεση με χημικά όπλα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι ώρα να πούμε στους «φίλους» μας (τους ηγέτες του πλανήτη) ότι είναι συνωμότες της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης της εποχής μας, της δημιουργίας εκατομμυρίων προσφύγων και της καταπάτησης όλων των αρχών της συνθήκης της Γενεύης».

Από την πλευρά της η Τουρκία, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο συριακό έδαφος για τους άμαχους οι οποίοι απομακρύνονται από το Χαλέπι και ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την πόλη ενδέχεται να φθάσει τους 100.000, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη μεθοριακή διέλευση Τζιλβέγκοζου, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο Καϊνάκ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας.

Σύμφωνα με τον Καϊνάκ, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 20 λεωφορεία, ικανή να μεταφέρει 1.000 ανθρώπους, κάνει συνεχή δρομολόγια. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως 30-35 τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο κοντά στην πόλη Άτμε, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχει μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσει στον συντονισμό της απομάκρυνσης των ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι και θα συμβάλει στην προσπάθεια να στηθεί ένας καταυλισμός στην Ιντλίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.

Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, που διευκρίνισε πως θα μπορεί να υποδεχθεί έως και 80.000 ανθρώπους.

Σχετικές ειδήσεις