ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Ταπί: Ένοχη χωρίς... ποινή η Λαγκάρντ!

Σκάνδαλο Ταπί: Ένοχη χωρίς... ποινή η Λαγκάρντ!

Ένοχη για αμέλεια, επειδή δεν αμφισβήτησε την καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος ως αποτέλεσμα διαιτησίας σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας, έκριναν την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ Γάλλοι δικαστές.

Παρά την ετυμηγορία ωστόσο αυτή, οι δικαστές δεν της επέβαλαν οποιαδήποτε ποινή για την απόφασή της να επιτρέψει αυτή τη σπάνια εξωδικαστική καταβολή χρημάτων διαιτησίας στην υπόθεση του μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έπειτα από πολύχρονη διαμάχη.

Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για αμέλεια, ενώ ο δικηγόρος της δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η Λαγκάρντ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, ωστόσο, παρά την ενοχή, το δικαστήριο αποφάσισε να μην επιβάλει ποινή στην κ. Λαγκάρντ.

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, ενώ η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Η απόφαση κινδυνεύει πάντως να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται, μάλιστα, να συνεδριάσει «σύντομα» για συζητήσει την καταδίκη της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του θεσμού, Τζέρι Ράις.

Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ, «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», ανέφερε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.