ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ: «Ο πραγματικός δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος, οπλισμένος και μπορεί να προκαλέσει νέα επίθεση»

ΣΟΚ: «Ο πραγματικός δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος, οπλισμένος και μπορεί να προκαλέσει νέα επίθεση»

«Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ανώτερες πηγές ασφαλείας, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η γερμανική αστυνομία εκτιμά πως ο Πακιστανός που συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο δεν είναι ο δράστης.

«Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. «Κι ως εκ τούτου, (έχουμε) μία νέα κατάσταση. Ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την ίδια πηγή.

Oι γερμανικές Αρχές είχαν αρχικά παρουσιάσει ένα αιτούντα άσυλο από το Πακιστάν ηλικίας 23 ετών, τον οποίο συνέλαβαν χθες το βράδυ σε κοντινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης αφού τον είχε ακολουθήσει ένας αυτόπτης μάρτυρας, ως ύποπτο ότι οδηγούσε το βαρύ όχημα.

Συνελήφθη «διότι έμοιαζε να ανταποκρίνεται στην περιγραφή του οδηγού» που είχαν δώσει αυτόπτες μάρτυρες, τόνισε ο Καντ.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε ανάλυση γενετικού υλικού του υπόπτου για να καθορίσει εάν το DNA του ταυτίζεται με τα «ίχνη» που περισυλλέχθηκαν από τα εσωτερικό της καμπίνας του φορτηγού.

Εντούτοις ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας για θέματα αντιτρομοκρατίας, που έχει αναλάβει την επίβλεψη των ερευνών, Πέτερ Φρανκ, άφησε ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με την έκβαση των ερευνών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την ιδέα ότι ο συλληφθής δεν είναι ο δράστης» της επίθεσης, είπε. Ο άνδρας αρνείται την εμπλοκή του. Ήταν «γνωστός στις αστυνομικές Αρχές» όχι όμως για ενέργειες που σχετίζονται με ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Γερμανίας έχουν ενισχυθεί με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών σε πολυσύχναστες περιοχές όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές και την εγκατάσταση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, βάσει του προσωρινού απολογισμού της επίθεσης, και 48 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 18 εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την επίθεση στο Βερολίνο

Σχετικές ειδήσεις