ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε Ρωσία και Αυστρία

Χριστούγεννα με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε Ρωσία και Αυστρία

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης μετά την επίθεση στο Βερολίνο.

Η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους στη Μόσχα θα εμποδίζεται από βαρέα οχήματα στη διάρκεια των γιορτών για το τέλος τού έτους προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες επιθέσεις φορτηγών όπως αυτή στο Βερολίνο, ανακοίνωσε σήμερα η τροχαία στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Βαρέα οχήματα θα αναπτυχθούν για να μπλοκάρουν σημαντικές διασταυρώσεις» που οδηγούν σε περιοχές δημόσιων εορτασμών, δήλωσε ο Βίκτορ Κοβαλένκο, επικεφαλής της τροχαίας στη Μόσχα, τον οποίο επικαλείται το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

«Αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, περιλαμβανομένης και της χρήσης φορτηγών αυτός είναι ο λόγος που σκεπτόμαστε ότι πρέπει να μπλοκάρουμε τις σημαντικές διασταυρώσεις προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια», υπογράμμισε.

Στη Ρωσία οι γιορτές διαρκούν έως το ορθόδοξο Νέο Έτος που γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου και η Μόσχα έχει πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές. Στις 31 Δεκεμβρίου, η Κόκκινη Πλατεία υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Παράλληλα, προς αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης της προχθεσινής στο κέντρο του Βερολίνου και εκείνης στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας, οι αυστριακές Αρχές ασφαλείας τοποθέτησαν σήμερα φράγματα-κολώνες από μπετόν στις εισόδους στο προαύλιο των φημισμένων πρώην θερινών ανακτόρων του Σένμπρουν στη Βιέννη, όπου διοργανώνεται μία από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της αυστριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αυστριακής Αστυνομίας, Πάτρικ Μάιερχοφερ, η τοποθέτηση των φραγμάτων έγινε έπειτα από συνεννόηση με την Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος, με στόχο να αποτραπούν επιθέσεις με οχήματα, ενώ σε διαρκή επαφή με τις αστυνομικές αρχές βρίσκονται οι διοργανωτές των χριστουγεννιάτικων αγορών της πρωτεύουσας.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο αστυνομικός διευθυντής της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ τόνισε πως, ενόψει ενός συναισθήματος ανασφάλειας που παρατηρείται στον πληθυσμό, υπήρξε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και προωθούνται περισσότερα μέτρα γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις επιπλέον ενέργειες της αστυνομίας στο πλαίσιο της εδώ και χρόνια δράσης της την περίοδο πριν και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα, έπειτα από συσκέψεις εκπροσώπων της αστυνομίας και του δήμου της Βιέννης, λόγω και των ελάχιστων ημερών που απομένουν, δεν προβλέπεται η τοποθέτηση φραγμάτων από μπετόν στη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία του Δημαρχείου, καθώς στις εισόδους της υπάρχουν ήδη μεγάλα κοντέινερ απορριμμάτων -διακοσμημένα χριστουγεννιάτικα- που θα απέτρεπαν κάποια επίθεση με βαρύ όχημα.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο οδήγησε ήδη χθες το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην απόφαση να θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αυστρία, ενώ ταυτόχρονα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται η επίσκεψη δημόσιων χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σε «ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού» τίθενται οι μονάδες επιχειρήσεων της αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα «Κόμπρα» και η αστυνομία του αεροδρομίου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους διοργανωτές διάφορων εκδηλώσεων να επεξεργαστούν εκ νέου τους σχεδιασμούς ασφαλείας για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.