ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν φεύγει η βασίλισσα Ελισάβετ από το παλάτι; - Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Μπάκιγχαμ

Γιατί δεν φεύγει η βασίλισσα Ελισάβετ από το παλάτι; - Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Μπάκιγχαμ

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, ηλικίας 90 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ηλικίας 95 ετών, αναγκάστηκαν να αναβάλουν για λίγο τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, καθώς και οι δύο τους πάσχουν από βαρύ κρυολόγημα.

«Η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου υποφέρουν από βαρύ κρυολόγημα και επομένως αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν για το Σάντρινγκχαμ σήμερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Παλατιού.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συνηθίζουν να περνούν τα Χριστούγεννα στην εξοχική τους κατοικία στο Σάντριγκχαμ, στο Νόφολκ της ανατολικής Αγγλίας.

Αυξημένα τα μέτρα στο παλάτι

Η βρετανική αστυνομία ενίσχυσε σήμερα, για προληπτικούς λόγους μετά την επίθεση στο Βερολίνο, την ασφάλεια του Μπάκινγχαμ Πάλας απαγορεύοντας την κυκλοφορία μπροστά από τα ανάκτορα την ώρα της αλλαγής της Φρουράς.

Αυτή η παραδοσιακή τελετή προσελκύει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες τουρίστες μπροστά στα κιγκλιδώματα της κατοικίας της Ελισάβετ Β'.

Από σήμερα, η κυκλοφορία, η οποία υπόκειτο ήδη σε περιορισμούς, θα απαγορεύεται από τις 10:45 έως τις 12.30 την ώρα της αλλαγής της Φρουράς, ένα «απαραίτητο προληπτικό μέτρο» λόγω της παρουσίας στρατιωτικών και τουριστών σε αυτό το «εμβληματικό» σημείο, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η αλλαγή της Φρουράς γίνεται καθημερινά από τον Απρίλιο έως τα τέλη Ιουλίου και μέρα παρά μέρα το υπόλοιπο έτος.

Η αστυνομία διευκρινίζει ότι «επίσπευσε» την εφαρμογή αυτού του μέτρου μετά την επίθεση ενός φορτηγού που έπεσε πάνω στον κόσμο προκαλώντας 12 θανάτους και 48 τραυματισμούς σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η Σκότλαντ Γιαρντ αναφέρει ευρύτερα ότι έχει ξεκινήσει μια αναθεώρηση των διαδικασιών ασφαλείας, όπως το κάνει γενικά όταν σημειώνεται μια επίθεση σε ευρωπαϊκή πόλη.

Η αστυνομία του Λονδίνου διαβεβαιώνει επίσης ότι διαθέτει «λεπτομερή σχέδια για την προστασία των δημόσιων εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού στη Βρετανία παραμένει από τον Αύγουστο του 2014 στο «σοβαρό», στην τέταρτη βαθμίδα μιας πεντάβαθμης κλίμακας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής των βρετανικών εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών Άλεξ Γιάνγκερ είχε πει πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ο πόλεμος στη Συρία έχουν ως αποτέλεσμα να πλανάται μια απειλή επίθεσης «χωρίς προηγούμενο» στη Βρετανία.