ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ακυρώνει συμφωνία δισεκατομμυρίων για τα F-35 και μιλάει για νέα κούρσα εξοπλισμών

Ο Τραμπ ακυρώνει συμφωνία δισεκατομμυρίων για τα F-35 και μιλάει για νέα κούρσα εξοπλισμών

Στο θέμα των F-35 επέστρεψε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου για το μαχητικό 5ης γενιάς (Joint Strike Fighter) θα μπορούσε εξαιτίας του υψηλού οικονομικού του κόστους να αντικατασταθεί από μια εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού F/A-18 Super Hornet, σχολιάζει το CNN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την παραγωγή του F-35 υλοποιείται από την Lockheed Martin, ενώ το μαχητικό F-18 εξελίσσεται και παράγεται από την ανταγωνίστρια της πρώτης Boeing.

Η παρέμβαση αυτή του Τραμπ στο Twitter, μία ακόμη σχετικά με τα προγράμματα κυβερνητικών προμηθειών των ΗΠΑ, έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Boeing και της Lockheed Martin.

«Με δεδομένο το υπέρογκο οικονομικό κόστος, αλλά και τις οικονομικές υπερβάσεις του F-35, ζήτησα από την Boeing την τιμολόγηση ενός αεροσκάφους F-18 Super Hornet, με παρόμοιες δυνατότητες!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter.

Το F-35 είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αμερικανικό Πεντάγωνο, με το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του να φτάνει στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Lockheed Martin έχει στηρίξει στην ανάπτυξη και την παραγωγή του αναφερόμενου μαχητικού αεροσκάφους το βιομηχανικό της μέλλον, ενώ το 2016 οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν 285 μαχητικά F-35, συμπεριλαμβανομένων και 36 μαχητικών του ίδιου τύπου, για την κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών πεζοναυτών.

Από την άλλη μεριά, το ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς επιπλέον 10 έως 15 αεροσκαφών Super Hornet ετησίως, μέχρι το 2020, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του, που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μαχητικών F-35C, που χρησιμοποιούνται από αεροπλανοφόρα, σχολιάζει το CNN.

«Ας γίνει κούρσα εξοπλισμών»

Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κληθείς να διευκρινίσει χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter για τα πυρηνικά όπλα, ανέφερε: «Ας γίνει κούρσα εξοπλισμών», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Θα τους νικήσουμε σε κάθε στροφή και θα επικρατήσουμε όλων», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο MSNBC, μία ημέρα αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter για ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ έγραψε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την πυρηνική τους ικανότητα μέχρι την ώρα που ο κόσμος θα ξαναβρεί τα λογικά του σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά».

Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δεν έδωσε ωστόσο άλλες λεπτομέρειες, ενώ σεν είναι σαφές τι προκάλεσε το σχόλιό του την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να ενισχύσει τις πυρηνικές δυνάμεις της…

Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Σον Σπάισερ, ανέφερε πάντως σε διάφορες τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα πως δεν θα υπάρξει κούρσα εξοπλισμών επειδή ο εκλεγμένος πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι άλλες χώρες που προσπαθούν να ενισχύσουν τις πυρηνικές ικανότητές τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, θα αποφασίσουν να μην το κάνουν.

«Θα διασφαλίσει ότι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα το επιτρέψει», δήλωσε στο NBC, συμπληρώνοντας: «Και αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα ξαναβρούν τα λογικά τους, και όλοι θα είμαστε μια χαρά».