ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Νετανιάχου: «Επαίσχυντη ενέδρα του Ομπάμα στο Ισραήλ»

Οργή Νετανιάχου: «Επαίσχυντη ενέδρα του Ομπάμα στο Ισραήλ»

Ειδήσεις | Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται πως έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτίθεται κατά της Ουάσινγκτον και του Μπαράκ Ομπάμα.

Αιτία στάθηκε, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του Λευκού Οίκου να μην ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Νετανιάχου επέκρινε με δριμύτητα τον πρόεδρο Ομπάμα ότι έστησε μια «επαίσχυντη ενέδρα» στον σύμμαχο των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας μάλιστα με ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον φίλο του, τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν αναλάβει καθήκοντα τον Γενάρη.

«Είπα στον Τζον Κέρι ότι οι φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε εχθές ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ είναι το «κύκνειο άσμα ενός κόσμου προκατειλημμένου απέναντι στο Ισραήλ».

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και όπως είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό πρόκειται να γίνει γρηγορότερα απ' ό,τι πιστεύουν κάποιοι. Σε αυτήν την καινούργια εποχή όσοι προσπαθούν να βλάψουν το Ισραήλ θα πληρώνουν βαρύ τίμημα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντάνιελ Σαπίρο θα συναντηθεί απόψε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δύο ημέρες μετά την έγκριση, χάρη στην αποχή των ΗΠΑ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος κατά της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πρεσβευτής Σαπίρο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου απόψε το βράδυ», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ένα σύντομο δελτίο τύπου.
Επιπλέον, οι απεσταλμένοι άλλων 10 κρατών κλήθηκαν για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για τους πρεσβευτές 10 εκ των 14 χωρών που ενέκριναν το ψήφισμα και έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ: η Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ουρουγουάη, η Ισπανία, η Ουκρανία και η Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Μπαράκ Ομπάμα

Σχετικές ειδήσεις