ΚΟΣΜΟΣ

Επιτελείο Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ομπάμα είναι μία κούκλα που ξεφουσκώνει (Vid)

Επιτελείο Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ομπάμα είναι μία κούκλα που ξεφουσκώνει (Vid)

Αμερικανικές εκλογές:Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικάνος Νιουτ Γκίνγκριτς σε συνέντευξή του, την Κυριακή (25/12), συνέκρινε την υστεροφημία του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με μία κούκλα που ξεφουσκώνει, υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα, βρίσκεται σε μια κατάσταση «απεγνωσμένης φρενίτιδας» προκειμένου να την περισώσει, σχολιάζει το CNN.

«Η υστεροφημία του είναι όπως μία από αυτές τις κούκλες που όσο χάνουν αέρα, ζαρώνουν και ζαρώνουν και ζαρώνουν. Βρίσκεται σε μία κατάσταση απεγνωσμένης φρενίτιδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίνγκριτς στον Κρις Ουάλας και στην εκπομπή “Fox News Sunday”.

Ο Γκίνκριτς είναι αντιπρόεδρος της μεταβατικής ομάδας, του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σχολίασε τις ενέργειες του Ομπάμα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λίγο πριν παραδώσει την προεδρική εξουσία των ΗΠΑ στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε εκτός νομικής ισχύος τους κανονισμούς για την επανεκκίνηση του προγράμματος (National Security Entry-Exit Registration System -NSEERS) που είχε ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. To πρόγραμμα αυτό απαιτούσε την καταγραφή των αντρών, ηλικίας κάτω των 25 ετών με καταγωγή από χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει εξαγγείλει την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η αποχωρούσα κυβέρνηση Ομπάμα, δραστηριοποιήθηκε για την απαγόρευση των παράκτιων γεωτρήσεων άντλησης πετρελαίου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τον Ντόναλντ Τραμπ στην ενεργοποίηση πεδίων ενεργειακών γεωτρήσεων στους δύο ωκεανούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ενεργοποίησε επίσης τη διαδικασία μεταγωγής κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους, παρά την εξαγγελία του Τραμπ για την διατήρηση της φυλακής και την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων.

Ο Τραμπ εξήγγειλε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την ακύρωση πολλών από τις ειδικές προεδρικές αποφάσεις που έχει λάβει ο Ομπάμα στη διάρκεια της διπλής προεδρικής θητείας του, στο Λευκό Οίκο.

Ο Γκίνκριτς από την πλευρά του υποστήριξε το Fox News ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστεροφημίας του Ομπάμα συνδέεται με τις ειδικές προεδρικές αποφάσεις που έχει λάβει και «η πλειοψηφία των οποίων θα αποκηρυχτεί από την κυβέρνηση του Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίνκριτς, σύμφωνα με το CNN.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δεν συνεδριάζει σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι εκλέκτορες συγκεντρώνονται συνήθως στην πρωτεύουσα της κάθε αμερικανικής πολιτείας. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εκλέκτορες πρέπει να συγκεντρωθούν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου. Ο κάθε εκλέκτορας πρέπει να υπογράψει έξι αντίγραφα επικυρώνοντας την ψήφο του τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για τον αντιπρόεδρο. Δύο αντίγραφα ψήφων πηγαίνουν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Ένα αντίγραφο πηγαίνει στον πρόεδρο της Γερουσίας. Δύο άλλα αντίγραφα πηγαίνουν στον υπεύθυνο για τις εκλογές στην κάθε πολιτεία, ενώ το τελευταίο αντίγραφο πηγαίνει σε τοπικό δικαστή.

Μετά τη σημερινή διαδικασία, υπάρχει και μία δεύτερη διαδικασία επικύρωσης, η οποία θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να καταμετρήσει επίσημα τις εκλεκτορικές ψήφους, υπό την προεδρία του σημερινού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Κογκρέσου έχουν τυπικά το δικαίωμα της άσκησης ένστασης κατά της ψήφου συγκεκριμένων εκλεκτόρων ή κατά του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων μιας πολιτείας, υπό την προϋπόθεση ότι η ένστασή τους υπογράφεται από τουλάχιστον ένα μέλος της Γερουσίας κι ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίξουν την ένσταση, τότε μία εκλεκτορική ψήφος ή το σύνολό τους, σε επίπεδο πολιτείας, μπορεί να μη ληφθούν υπόψη στην τελική καταμέτρηση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το Κογκρέσο, το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται τελικό κι επίσημο κι έτσι ο Τραμπ μπορεί να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου.

Πηγή: CNN

Ρoή Ειδήσεων