ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στη Συρία

Καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στη Συρία
Τη «βάρβαρη» καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία καταδίκασε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον και εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» ενώ...

Τη «βάρβαρη» καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία καταδίκασε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον και εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές επτά άνθρωποι ακόμα σκοτώθηκαν σήμερα από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.


Η νέα καταδίκη σημειώνεται καθώς τη Δευτέρα οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής στην επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή συριακού πετρελαίου. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται ως τα τέλη της εβδομάδας.


«Η Υπάτη Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τη συνέχιση της χρήσης βίας που διαπράττει το συριακό καθεστώς εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, ακτιβιστών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και του συριακού λαού στις συγκεντρώσεις τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κας Άστον σε ανακοινωθέν της.


Η Άστον επισήμανε ειδικά τον ξυλοδαρμό, την περασμένη εβδομάδα, του σκιτσογράφου Άλι Φερζάτ, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα παραδείγματα της γενικευμένης επίθεσης κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Η υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική πρόσθεσε πως «πολλοί άλλοι αγωνιστές, ελεύθερα πνεύματα και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποστεί παρόμοιες ενέργειες βαρβαρότητας», καταγγέλλοντας επίσης ότι υπάρχουν «περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκαν βασανισμοί» αντικαθεστωτικών.


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον του τεμένους αλ Ριφάι, στα δυτικά της Δαμασκού, το Σάββατο. «Αυτή είναι άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση της τυφλής βίας από μέρους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε.