ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία-Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αυτά είναι τα ηχηρά ονόματα που θα πάνε στο Νταβός

Ελβετία-Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αυτά είναι τα ηχηρά ονόματα που θα πάνε στο Νταβός

Περίπου 3.000 ηγέτες, αξιωματούχοι και στελέχη από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το βασικό θέμα της φετινής ατζέντας είναι «Responsive and Responsible Leadership», η υπεύθυνη, δηλαδή, ηγεσία που δίνει απαντήσεις. Το θέμα αυτό φαίνεται να ταιριάζει στη φετινή συγκυρία, καθώς την εβδομάδα κατά την οποία πραγματοποιείται το φόρουμ ορκίζεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Εκτός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός, το αμερικανικό δίκτυο CNBC παρουσιάζει μερικούς από τους ισχυρούς του πλανήτη που αναμένεται να βρεθούν στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα.

Κριστίν Λαγκάρντ

Έχοντας τακτική παρουσία στο Νταβός, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φόρουμ, η Λαγκάρντ θα συμμετάσχει σε τουλάχιστον τρία πάνελ, καλύπτοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους ρόλους των φύλων και την αντιμετώπιση της «κρίσης της μεσαίας τάξης». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα της ζητηθεί να σχολιάσει το Brexit, την ευρωπαϊκή οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.

Χαλίντ αλ-Φαλίχ

Μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του Οργανισμού στα τέλη του 2016 για μείωση της παραγωγής αργού, το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο οι χώρες θα τηρήσουν τη συμφωνία και θα καταφέρουν να περιορίσουν την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά. Στο φόρουμ του Νταβός θα βρίσκεται ο Χαλίντ αλ-Φαλίχ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα του, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο, θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σέριλ Σάντμπεργκ

Η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» μπορεί να ήταν το περυσινό θέμα του Νταβός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δύναμη της τεχνολογίας δεν θα αποτελέσει σημαντικό θέμα συζήτησης για το 2017. Οι ψευδείς ειδήσεις, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης στο Νταβός. Μια από τις ηγετικές προσωπικές στον τομέα της τεχνολογίας είναι η Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρια της Facebook.

Ματ Ντέιμον

Όταν δεν είναι απασχολημένος στα γυρίσματα μιας ταινίας, ο σταρ του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον αφιερώνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του για ανθρωπιστικές δράσεις. Τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ο ηθοποιός είναι η κρίση στον τομέα των υδάτων, η αντιμετώπιση της πείνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο φετινό Φόρουμ, ο Ντέιμον θα συνεχίσει τη συζήτηση για το νερό, καθώς θα συμμετάσχει με τον έτερο συνιδρυτή της οργάνωσης Water.org, Γκάρι Γουάιτ, σε πάνελ για την πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και την εξεύρεση λύσεων για την παροχή πόσιμου νερού σε όλο τον κόσμο.

Τζο Μπάιντεν

Μπορεί να είναι η εβδομάδα κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η ετήσια συνάντηση του Νταβός είναι ένα γεγονός που δεν πρόκειται να χάσει ο απερχόμενος Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπαϊντεν. Πέρυσι, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τη θεραπεία του καρκίνου και τα επιδόματα της απασχόλησης, σύμφωνα με το Reuters. Τις τελευταίες ημέρες, έχει αναφερθεί στο δικό του μέλλον, με το Associated Press να μεταδίδει ότι ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με τις έρευνες για τον καρκίνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Μπενουά Κερέ

Στο επίκεντρο θα βρεθεί φέτος και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών, κυρίως το πώς αυτές θα αντιδράσουν σε γεγονότα όπως το Brexit και η προεδρία του Τραμπ. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχει στο Φόρουμ. Στο Νταβός θα βρεθούν επίσης αξιωματούχοι και άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Κένυας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρευρεθεί στη φετινή συνάντηση του Νταβός – είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος ηγέτης θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις του και στο κατά πόσο θα αναφερθεί στην παγκοσμιοποίηση, το γιουάν ή τον Τραμπ.

Σακίρα

Στο Νταβός θα πάει και η διάσημη τραγουδίστρια Σακίρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μουσικών, όπως του Μπόνο. Η Σακίρα θα προωθήσει το έργο της οργάνωσής της "Barefoot Organisation" που βοηθά ευπαθή και φτωχά παιδιά μέσω της παροχής δημόσιας εκπαίδευσης.

Τερέζα Μέι

Πριν από έναν χρόνο, το Νταβός σκιαγράφησε το Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετικά χρώματα. Σήμερα, ωστόσο, η σκόνη έχει κατακαθίσει και το Brexit είναι γεγονός. Μια ηγέτις που θα μιλήσει για αυτό είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Μαζί της θα βρίσκονται και άλλοι Βρετανοί πολιτικοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που θα μιλήσουν για το Brexit στο Νταβός. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ –όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες– έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Βρετανία δεν μπορεί να «επιλέγει» ορισμένες ευνοϊκές πλευρές της ΕΕ κατά τη διαπραγμάτευσή της για την αποχώρησή της από αυτή. Ωστόσο, το Brexit ίσως να μην είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης. Στο Νταβός θα βρίσκονται επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσικις.

Φόρεστ Γουΐτακερ

Όπως και ο Ματ Ντέιμον, ο Φόρεστ Γουΐτακερ αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρονο του σε σημαντικές δράσεις. Ως κοινωνικός ακτιβιστής, έχει συμβάλει σε μια σειρά από προγράμματα, όπως η Πρωτοβουλία Γουΐτακερ για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη που προσπαθεί να βοηθήσει κοινότητες από περιοχές που έχουν πληγεί από πολέμους.

Τζακ Μα

Στο χιονισμένο Νταβός θα βρεθεί και ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου Τζακ Μα. Ο ιδρυτής της Alibaba αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση.

Μπιλ Γκέιτς

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θα είναι από τα μεγάλα ονόματα στο φετινό Νταβός. Ως ένας από τους επικεφαλής του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, αναμένεται να μιλήσει για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών. Θα συμμετάσχει επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην τεχνική νοημοσύνη.

Νίκο Ρόσμπεργκ

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Νίκο Ρόσμπεργκ, επίσης θα δώσει το «παρών». Ο σταρ της F1 ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι αποσύρεται από τις πίστες, ωστόσο θα μιλήσει για την εμπειρία του στον αθλητισμό παρέα με έναν ακόμα παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Μίκα Χάκινεν.

Τζόζεφ Στίγκλιτς

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις τελευταίες του σκέψεις για την οικονομία. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Στίγκλιτς θα συμμετάσχει σε τέσσερα πάνελ που θα αφορούν μεταξύ άλλων τη διαφθορά, την οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο.

Πηγή: CNBC

Σχετικές ειδήσεις