ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε σήμερα (23/1) προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο όσον αφορά στις εδαφικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Ασία, αλλά και όσον αφορά στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Σπάισερ, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» ύδατα όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες οι οποίες αποτελούν το αντικείμενο διεκδικήσεων.

«Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των (διεθνών) συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα», προειδοποίησε ο Σπάισερ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντά μας», επέμεινε.

Ο Σπάισερ έκανε την τοποθέτηση αυτή, ερωτηθείς εάν ο Τραμπ συμφωνεί με εκείνη του Ρεξ Τίλερσον, του διορισμένου υπουργού Εξωτερικών του, όταν την 11η Ιανουαρίου τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η Κίνα να έχει πρόσβαση στα τεχνητά νησιά που έχει φτιάξει σε θαλάσσιες περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται.

Είχε μάλιστα απαιτήσει το Πεκίνο να «σταματήσει αμέσως» την οικοδόμηση τεχνητών νησιών. Η διπλωματία της Κίνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη» δήλωση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και «στρατιωτική σύγκρουση».

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε πάντως ότι η Κίνα είναι «μια μεγάλη αγορά για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν από το Πεκίνο καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σ' αυτήν.

Σχετικές ειδήσεις