ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Γκάμπριελ κατά Μέρκελ και Σόιμπλε: Αυτοί ευθύνονται για την ανεργία στην Ευρώπη

Πυρά Γκάμπριελ κατά Μέρκελ και Σόιμπλε: Αυτοί ευθύνονται για την ανεργία στην Ευρώπη

Ο αποχωρών πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της παραιτήσεώς του υπέρ του Μάρτιν Σουλτς, χθες (24/1), έγραψε ότι η πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών «συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμβάθυνση της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008, στην απομόνωση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και στην υψηλή ανεργία (ενν. σε άλλες χώρες) εκτός Γερμανίας». Συνέπεια αυτών ήταν «η ισχυροποίηση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων», όπως επισημαίνει.

«Κανένας Γερμανός καγκελάριος πριν από αυτήν (ενν. την Άνγκελα Μέρκελ) δεν διακινδύνευσε μια τόσο μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσπαση», πρόσθεσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε γραπτή του δήλωση.

Προηγουμένως είχε γίνει γνωστή η πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του SPD και την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Και τις δύο θέσεις θα καταλάβει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο κ. Γκάμπριελ θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι το Φεβρουάριο ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Χρειάζεται μια αξιόπιστη νέα αρχή στον μεγάλο συνασπισμό και αυτήν την εκπροσωπεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην γερμανική κοινή γνώμη, ο Μάρτιν Σουτλ» καταλήγει ο κ. Γκάμπριελ.

Σχετικές ειδήσεις