Τουρκία: Υποβλήθηκε στον Ερντογάν το κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης

Newsroom Newsroom

Τουρκία: Υποβλήθηκε στον Ερντογάν το κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης

Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τη Μαδαγασκάρη, δήλωσε ότι θα λάβει την απόφασή του κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται απόψε.

Η συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το τουρκικό Κοινοβούλιο υποβλήθηκε για έγκριση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την άνοιξη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι αλλαγές υποβλήθηκαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τις εγκρίνει», ανέφερε ο Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Άγκυρα.

«Χωρίς να καθυστερήσω πολύ, γιατί ο τουρκικός λαός το περιμένει, θα λάβω την απόφασή μου και θα τη στείλω στο Κοινοβούλιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες προκειμένου να υπογράψει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα για να τεθεί σε ισχύ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της αναθεώρησης, μετά τν υπογραφή της από τον Ερντογάν.

«Έχουμε αυτή τη συνήθεια», σχολίασε σήμερα ο Ερντογάν. «Ελπίζω πως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η ημερομηνία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «χωρίς αμφιβολία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, σε κατάλληλη ημερομηνία πριν από τις 20 Απριλίου», είπε.

Οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν σε δεύτερη ανάγνωση, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κείμενο που αποτελείται από 18 άρθρα και σκοπεύει στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα επιτρέψει κυρίως στον πρόεδρο να διορίζει και να απολύει τους υπουργούς, να εκδίδει διατάγματα και να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μία ή περισσότερες θέσεις αντιπροέδρων.

Το κείμενο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο χάρη σε μια συμμαχία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, του AKP, και του κόμματος της εθνικιστικής δεξιάς, του MHP. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ωστόσο ότι τα δύο κόμματα δεν θα διεξαγάγουν κοινή εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν εκτιμά πως η αναθεώρηση του Συντάγματος, που μπορεί να του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2029, είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην κορυφή της Τουρκίας, που είναι αντιμέτωπη με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα επιθέσεων και οικονομικών δυσκολιών.

Όμως το κείμενο προκαλεί την ανησυχία των αντιπάλων του και των μκο που κατηγορούν τον αρχηγό του τουρκικού κράτους για αυταρχική παρέκκλιση, κυρίως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο την οποία ακολούθησαν πρωτοφανούς εύρους διώξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved