ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ την… μπαίνει στον Ερντογάν! Έστειλε τεθωρακισμένα στους Κούρδους της Συρίας

Ο Τραμπ την… μπαίνει στον Ερντογάν! Έστειλε τεθωρακισμένα στους Κούρδους της Συρίας

Η αραβοκουρδική συμμαχία που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα, με απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε μάλιστα στις δυνάμεις της «περισσότερη υποστήριξη».

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα. Αυτό έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ (...) ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη, στις FDS», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

«Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε όπλα, πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης», διευκρίνισε επίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνην του Μπαράκ Ομπάμα, ο Σέλο απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε.

«Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη της Ράκας», κυριότερου προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έδωσε περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, προκειμένου να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο «για να νικήσουν το ΙΚ», την τζιχαντιστική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για ωμότητες στη Συρία και στο Ιράκ, όπως και για αιματηρές επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη.

Οι FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα.

Σε μια Συρία ρημαγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη βόρεια Συρία…

Ρoή Ειδήσεων